Hovedsoverom del 4– restaurering av pappspenning og nytt listverk på brystning

Brystningen på det som skal bli hovedsoverommet var i mange tiår dekket av huntonittplater. Under platene skjulte det seg tildels store skader og alt listverk var fjernet. Dette blogginnlegget tar for seg rekonstruksjon av brystningslister og reparasjon av pappspenning.

Dette rommet, som på 1970-tallet fikk nedsenket tak, huntonittplater med tapet på veggene og moderne, uprofilert listverk, har vært det mest arbeidskrevende rommet å tilbakeføre til en historisk tilnærming. Det har vært flere vanskelige valg å ta underveis: vi fant både spor fra 1898 og en senere oppussing bak platene.

Den originale brystningen fra fra 1898 består av papp som er spent opp på strie. Utenpå var det trelister. Listene ble fjernet da rommet ble kledd med plater, men vi ser hvor de var montert. Det var opprinnelig strekdekor i brystningsfeltene men de fikk senere, antagelig på 1930-tallet, en mørk brun lasering – Foto: Villa Bergfall
Tilstandsbilde – Foto: Villa Bergfall
Det var ikke bare mangel på lister og hele felter uten strie og papp, men mange små skader. Flere steder var det avrevne biter som gikk helt inn til strien. Platene som var montert utenpå var limt i skjøtene, og limet rev med seg en del maling da platene ble fjernet. Foto: Villa Bergfall.
Brystningen manglet helt på dette feltet mellom dør og brannmur – Foto: Villa Bergfall

LAGE BRYSTNINGSLISTER
Alt listverk, knekter og feielist ble fjernet da rommet ble kledd med plater og tapetsert. Siden vi ikke har noen bevarte deler eller gamle fotografier fra dette rommet, måtte rekonstruksjonen basere seg på sporene på pappspenningen som anslo dimensjonene.

Vi valgte å lage lister og feielist med en enkel profil – knektene, med noen unntak, ble kjøpt ferdige.

Denne ganske kraftige håndoverfresen fra Freud benytter vi mye, både til frihåndsfresing og montert under et fresebord hvis det skal freses mange meter, som bildet over viser – Foto: Villa Bergfall

Tips! Man trenger ikke kjøpe dyre fresestål hvis man ikke skal frese svært mange meter – billige sett med stort utvalg fresestål fås kjøpt på f.eks Biltema og Jula, ofte til en pris som ligger langt under 1 stk fresestål i høy kvalitet.

Listene laget vi av furuplater og vi brukte både stemjern og multisag, resultatet ble en temmelig presis sammenføyning. Listene ble frest med en enkel profil – Foto: Villa Bergfall
Prøver å være nøye med sammenføyningene. Laservater er nyttig hjelpemiddel når listene skal monteres – Foto: Villa Bergfall
Prøvemontering, knektene (med unntak av noen få som vi har laget på båndsag), og hulkillistene er kjøpt ferdig – øvrig listverk har vi laget av furuplater (feielisten har en liten profil, den ligger opp/ned på bildet) – Foto: Villa Bergfall
1. Gardinbrett i furu med frest enkel profil 2. Knekt som understøtter feielisten og profilert avslutning på hulkil og list som understøtter gardinbrettet, vi brukte båndsag for å lage disse profilene. For å få til «knuten» som markerer overgangen gardinbrett og feielist på bildet til høyre var det mye tenking og feiling. Til slutt kom vi opp med en løsning og er godt fornøyd med denne – Foto: Villa Bergfall
Bildene over: Brystningen har igjen fått lister. Hvor nær de er det opprinnelige uttrykket vet vi ikke, men vi har sett på mange gamle fotografier og tenkt mye for å komme hit, og resultatet ble som vi ønsket oss (restaurering av dørene omtaler vi i egne blogginnlegg) – Foto: Villa Bergfall.

PAPPSPENNING
Brystningen består av et lag strie, som er spikret fast til trepanelet under. Utenpå er det trukket papp som så er malt. Det var mange små skader i pappen. To steder var både papp og strie helt borte.

Pappspenning i miniformat! Mellom hjørnelisten og neste list er det ned på bart treverk. Vi startet med spikre små nubber halvveis inn i veggen og så tre strie inn på disse. Så slo vi nubbene helt inn – Foto: Villa Bergfall
Pappen ble vætet med vann og rullet sammen i plast. Slik lå den over natten før vi satte den utenpå strien og festet den med flere nubber som ble spikret gjennom et pappbånd. Pappen har veldig glatt overflate, så vi limte på et ufarvet papirtapet utenpå. Til høyre limer vi på en bit tapet utenpå en skade i den gamle pappen. Når limet er tørt, rives lappen av langs kantene på limingen -og skaden er reparert med en pen og lite synlig overgang – Foto: Villa Bergfall
Listene er igjen montert utenpå den nye pappspenningen. Til høyre for listen er et lite hull blitt reparert – Foto: Villa Bergfall
Filmen viser hvordan vi river av papir inntil limingen for å få så lite synlige reparasjoner som mulig – film: Villa Bergfall
Da det ble montert huntonittplater over brystningen var de limt i skjøtene. Vi klarte ikke å fjerne platene uten at limet tok med seg maling fra brystningen. Planen er å retusjere skadene uten å male alt på nytt, vi ønsker å beholde så mye som mulig av den gamle malingen – Foto: Villa Bergfall
Små og litt større skader lappet og klare for retusjering. Det gjenstår også mange spikerhull å kamuflere med sparkel iblandet pigment – Foto: Villa Bergfall
Mellom døren mot hallen og brannmuren manglet også et felt med brystning. Vi spente også her opp strie og trakk våt papp over – Foto: Villa Bergfall
Den nye pappen har fått påmontert lister og til høyre et strøk med grunning. Vi bruker linoljemaling. Mer om maling og retusjering av brystning i et senere blogginnlegg! – Foto: Villa Bergfall

Neste innlegg i denne serien fra restaurering av hovedsoverommet blir om retusjering og maling av brystningen.


RELATERTE ARTIKLER PÅ VÅR BLOGG:

Ikke følger av vår blogg? Bli gjerne følger og få et e-post varsel når vi legger ut nye blogginnlegg (registrering startsiden i høyre kolonne) 🙂

En kommentar om “Hovedsoverom del 4– restaurering av pappspenning og nytt listverk på brystning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s