Hovedsoverom del 1 – restaurering gulv

I et rom i Villa Bergfall har vi fjernet parkett, linoleum og kommet til opprinnelige tregulv som var linoljemalt og strekdekorert.

Rommet har siden 1970 tallet vært kombinert bad og soverom. Badet hadde støpt betong og fliser og gulvet i soverommet hadde parkett antagelig fra 1970 tallet og linoleum på det opprinnelige tregulvet, antagelig fra 1930 tallet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bildet over: Utgangspunktet. I rommet har det siden 1970 tallet vært soverom og bad. Taket har vært foret ned ca 1 meter. Siste overflate på gulvet har vært parkett – Foto: Villa Bergfall
Bildet over: Badet med flislagt gulv og vegger er revet. Bordganger på tvers av rommet fjernet og her skal det brukes gjenbruksbord i samme dimensjon fra loftet. Bak plater på vegg dukket det opp en tapet fra sekelskiftet 1900, brystning hvor listverk er fjernet og samme brunfarge bak platekledning på dør – Foto: Villa Bergfall
Gammelt_gulv_oppussing_restaurering 16
Før gulvsliping måtte vi fjerne hardtsittende rester fra linoleum og gulvpapp

Linoleumsrester satt meget hardt fast med lim til underlaget. Vi benyttet en kombiskrape fra Gamletrehus.no, denne har utskiftsbare blader, er meget skarp og tohånds grep som er en fordel når hardtsittende linoleum- og papprester skal fjernes.

Gammelt_gulv_oppussing_restaurering 55_1
Bildet over: Under parkett og linoleum dukket det opp det opprinnelige  linoljemalte gulvet med strekdekor, spennende! Vi tegnet av strek/ avstander og tok fargeprøver før vi sliper gulvet. Senere skal vi blande fargene og gjenskape det opprinnelige utseendet med WIBO LINOLJEMALING tilsatt harts som forsterkning i linoljemalingen – Foto: Villa Bergfall
dav
Når alle rester etter linoleum og papp var fjernet leide vi en gulvsliper som ble brukt noen timer for å jevne gulvet best mulig, og fjerne det meste av gulvmalingen fra 1898. Dører etc. ble dekket med plast for å hindre støv i tildekkende rom.
Gammelt_gulv_oppussing_restaurering 80
Bildet over: Gulvet er omsider ferdig slipt og klart for overflatebehandling. I første overflatebehandling skal vi benytte kinesisk treolje som trenger godt inn i bordene og er synergisk med videre behandling med linoljemaling til gulv – Foto: Villa Bergfall

Sprekker mellom gulvbord
Som det fremgår av bildet over er det sprekker mellom gulvbordene. Dette er vanlig når gulvet har stått i mange tiår og krymping har oppstått. Da gulvet er på et fremtidig soverom foretar vi kun noen spunsinger av skader og lar det være litt røft i utseendet – vi synes det er sjarmerende at gulvet ikke er helt strøkent.

Sprekker mellom gulvbord – utbedring
Hadde gulvet vært i en stue eller kjøkken ville vi nok justert gulvbordene. Dette gjøres ved å ta opp bordene og presse disse sammen. Det vil naturlig nok bli behov for tilleggsbord til slutt pga alle sprekker mellom gulvbordene.

Hvordan ta opp gulvbord?
– Start innerst og skru 4 kraftige skruer i bordet.
– Bruk et kubein i skruene og løsne første bordet forsiktig
– De benyttet få spiker tidligere, hvilket er en fordel. Første bordet er som regel vanskeligst de neste langt enklere å ta av
– Remonter bordene under press

Gulvbord før midten av 1800- tallet var i variert bredde, ofte kilsaget. Det betyr at virket ble utnyttet fullt ut. Treet er bredere i rotenden og ved å skjære til lengdene og legge disse rot og topp ble det maks utnyttelse. Et gulv kunne ha f.eks variasjon mellom hele 15 – 50 cm. Senere kom maskinsaget gulvbord som ga lik bredde og gjerne lengder uten skjøter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bildet over Veterangulv! På dette gulvet har det tråkket folk i 160 år, ikke rart at gulvet er nedslitt! De harde kvistene gir et sjarmerende uttrykk synes vi. Gulvet har små variasjoner i bredden. Fra det flotte Kvinnemuseet i Kongsvinger – Foto: Villa Bergfall

Vi går nå godt i gang med overflatebehandling av gulvet og legger ut flere blogginnlegg etter hvert.


RELATERTE ARTIKLER BLOGG VILLA BERGFALL:

Ikke følger av vår blogg? Bli gjerne følger og få et e-post varsel når vi legger ut nye blogginnlegg (registrering startsiden i høyre kolonne) 🙂

En kommentar om “Hovedsoverom del 1 – restaurering gulv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s