Interiør Villa Bergfall

Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_1
Bildet over: I hallen er det flere malte motiver av griff, et fabeldyr som er en krysning mellom en løve og en ørn. Forestillingene om griffer er mer enn fem tusen år gamle, og vesenet har vært symbol i flere kulturer men kanskje mest benyttet i gresk/romersk kultur (Foto: Frøyset/Norske Hjem)

Svært mye relatert til interiøret i Villa Bergfall er godt bevart. Spesielt gjelder dette den rike dekoren i hallpartiet,  stedvis takdekor i flere rom samt opprinnelige brystninger og dører.

Villa Bergfall har en svært rik dekor – frihåndsdekor, sjablongdekor og strekdekor, på vegger, tak og bygningsdeler som trapper og dører. Det foreligger ingen registrering eller analyse og  dekoren er ikke bemerket i SEFRAK registreringen fra 1978. Det vil derfor være en prioritert oppgave å få undersøkt dekoren nærmere med mål å få avdekket noen stiltilnærminger og ikke minst utførende dekoratører. Viktigst av alt er uansett å sikre samt bevare dekoren for ettertiden.

Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_24
Bildet over: Detalj av frihåndsdekorasjon i finstuen (Foto: Gamletrehus.no)

Undersøkelser hittil bekrefter at dekoren har vært tilstede på 1920 tallet og følgelig er denne påført en gang mellom 1898 – ca 1920. Malerikonservator Jon Brænne antar, med bakgrunn i stil utrykket, at dekor kan være malt i 1902 – 1903.  Arbeidet har nok en viss tilnæming til mellomeuropeiske idealer og det er ikke utenkelig at arkitekten Hagbarth Schytte-Berg har hatt et ord med i laget. Schytte-Berg hadde sin utdannelse fra Tyskland og i hans arbeider på denne tiden tegnet han også interiørdetaljer relatert til kirker og ikke minst var dette et fokus i hans jugendarbeider i Ålesund etter bybrannen i 1905.
I et lokalt perspektiv ble Hamar Jernbanestasjon på den tiden dekorert av en av en Norges viktigste teatermalere, Jens Waldemar Wang (1859-1926).

Jens Wang dekorerte jernbanerestauranten i forbindelse med ombyggingsarbeider på Hamar stasjon rundt 1920.. At restauranten ble dekorert av Wang var ingen tilfeldighet; han hadde dekorert flere hjem i Mjøsregionen. Han kan meget vel ha hatt en inndirekte innflytelse på arbeidet med Sverdrupsgate 1 (Villa Bergfall). I perioden 1910 – 1920 ble en rekke finere private hjem dekorert av omreisende dekoratører fra bl.a Tyskland. Det er følgelig en mulighet for at arbeidet ikke nødvendigvis er utført av omreisende dekoratører men at disse hadde en rådgivning til lokalt arbeide overfor norske malermestere.

Imidlertid er det nå sterke indikasjoner på at kunstmaler Ludvig Skramstad kan ha utført arbeidet. En person som i år fyller 100 år har opplysninger om at så kan være tilfelle. Både broren og faren til Ludvig Skramstad hadde malerbedrift i Hamar og dekorasjonsmaling var en del av malerbedrifters tjenester på den tiden.
Ludvig Skramstad var en svært talentfull kunstner når det gjalt naturealistiske motiver men fikk kritikk for liten evne til å fornye seg i takt med nye trender. Malerier og dekorasjonsmaling i Villa Bergfall har en høy kunstnerisk utførelse og det kan meget vel være Ludvig Skramstad som har utført de mer innfløkte kunstneriske arbeidene i samarbeide med andre malere som utførte sjablongdekorer.

Uansett, det skal bli spennende å forhåpenligvis få mer innsikt i dekorarbeidene i Villa Bergfall.

HALL/GALLERI /TRAPP 1 – 2 ETASJE

Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_14
Fra repos mellom 1 og 2 etasje (Foto: Frøyset/Norske Hjem)
Eldre_trapp_utskjæring
Parti av trappevinkel mot 2. etasje i hallen (Foto: Roger Falldalen)
Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_12
Trappen i hallen fra 1 etasje via repos og mot andre etasje. Trappen er fortsatt like solid som når den ble bygd for over 115 år siden, dette forteller svært mye om kunnskaper og materialforståelse hos utøvende håndverkere (Foto: Frøyset/Norske Hjem)
Eks_Borske_Hjem_9
Himlingen i hallens 2. etasje. Taksperrene hadde nøye utvalgt virke og holder derfor fortsatt stand etter over 115 år (Foto: Frøyset/Norske Hjem)

FINSTUE/SOVEROM

Himlingene i finstuen og ett soverom som tidligere var hagestue har en rik dekorering i himlingene. Det meste av denne dekoren er bevart.

Gamle_møbler_interiør
Bildet over: Her sees deler av finstuen antagelig begynnelsen av 1930 tallet. Blomster er gjennomgående tema på linoleumsgulv, tapet, møbler, teppe, takdekor (Foto restaurert av Hedmarksmuseet)
Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_23
Takparti i finstuen med omfattende blomsterranker fra overflødighetshorn. Dette gir en kirkeromsfølelse – frem til midten av 1920 tallet har det vært 4 engler i takpartiet som deretter ble overmalt som himmel med skyer, som i dag. Det er derfor spennende om det fortsatt befinner seg motiver bak malingslaget. (Foto: Frøyset/Norske Hjem)
Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_22
Et annet takparti i finstuen som har en meget spesiell og vakker dekor bl.a med fabeldyr, blomster og frukt.Lampen kom til rette for ett par år siden, den kan sees på et bilde fra tidlig 1930 årene (Foto: Frøyset/Norske Hjem)
Foto_Norske_hjem_Villa_Bergfall_19
Parti fra himling finstue som viser det svært omfattende dekorasjonsarbeidet og fargesynergiene med den rikt profilertte taklisten med kraftige hulkillister (Foto: Frøyset/Norske Hjem)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Til jul blir finstuen pyntet med 2 historiske juletre -I finstua har vi julen 2015 pyntet det største juletreet med orginalpynt forbilde 1930 – 1960 og bordtreet tilknyttet en salonggruppe med forbilde fra ca 1890 – 1910. (Foto: Roger Falldalen – Villa Bergfall)
_DSC1512_9
Parti fra finstua. Takhøyden er i underkant av 4 meter (Foto: Frøyset/Norske Hjem)
Treskjæring_himmelseng_gammel__1
Fra soverom med østentema – himmelseng fra Java og statue fra Indonesia, treskjærerkunst på et høyt nivå (Foto: Villa Bergfall/Roger Falldalen)

Medaljong_takdekor

Dekorkunst_himling
Bildet over: Disse maleriene i de store hjørnemedaljongene er eneste innslag av nasjonalromantikk i dekoreringen – fjord, fjell, hav og skog. Hvem som har utført arbeidet er uvisst men det kan ha vært kunstneren Lars Jordet (venn av opprinnelig byggherre) eller kunstmaler Ludvig Skramstad (Foto: Gamletrehus.no)

NOEN DETALJER
Dekorasjonsmaling

Bildet over: Ulike illusjoner som utgjør et spennende og «levende» utrykk i dekoreringen (Foto: Gamletrehus.no)
Gamle_dørvridere_CDF_Christiania_Dørvriderfabrik
Bildene over: Dørhåndtaket til venstre er i meget avansert utførelse og er å finne på de fineste 2 fløyede dørene i bygningen, merket med navn og nummer «Christiania Dørvriderfabrik 298A(?)». Dørthandtaket på bildet til høyre er også en fra samme fabrik og er å finne på alle vanlige krysspostdører i villaen. I 1864 ble Christiania Dørvriderfabrik (CDF) etablert. Bedriften regnes som forløperen til Trio som ble dannet i 1902 – og varemerket «Trio» ble registrert i 1908. Historien og produksjonen til CDF er lite kjent men det kan antas at de merket alle sine dørhåndtak og vridere. (Foto: Gamletrehus.no)
Eldre_brystning_lister_knekter_1
Bildet over: Overgang dørkasse til brystningen har et rikt trearbeide med høy kvalitet i den profilerte utførelse og sammensetning (Foto: Roger Falldalen)
Gamle_utskjærte_gjerdebord_2
Bildet over: Rekkverksprossene i hallen har en rik utskjæring og strekdekoren understreker linjene markant (Foto: Gamletrehus.no)
Eldre_linoleum
Bildet over: Denne type linoleumsbelegg finnes rester av i verandapartiet. Det er å håpe at det en gang i fremtiden er mulig å rekonstruere slike belegg og mønstre.. (Foto: Gamletrehus.no)

7 kommentarer om “Interiør Villa Bergfall

 1. GRATULERER!
  Keep up the GOOD WORK!
  mvh
  Knut Bakke
  Stifter av HAMAR BYMUSEUM og formann i Venneforeningen
  PS – lukter det tobakk i kjelleren fortsatt slik som det gjorde da jeg var gutt!

  Liker

  1. Takk skal du ha! Vel, lukter ikke tobakk i kjelleren men den hvite himlingen har en anelse gulbrun nyanse, så nå vet jeg hva det kommer av..:) Har du bodd i huset?

   Liker

 2. Fantastisk å se hvordan min bestefar bodde som barn. Selv er jeg meget interessert i verneverdige bygg . Er i dag rådgiver innen vvs for flere verneverdige bygg. Arbeider for tiden med Eidsvollbygningen og her er det flere paraleller.Gleder meg til å kunne se dette enestående byggverk.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s