
Mye av dekorasjonsmalingen i Villa Bergfall er godt bevart. Spesielt gjelder dette den rike dekoren i hallpartiet, takdekor i flere rom samt strekdekorer på opprinnelige brystninger og dører.
Det forelå ingen historiske registreringer eller analyse og dekoren er ikke bemerket i SEFRAK registreringen fra 1978. Det var derfor en prioritert oppgave å få undersøkt dette nærmere når jeg overtok villaen i 2010 med mål å få innhentet opplysninger om hvem som har dekorasjonsmalt vegger og himlinger samt når arbeidet ble utført.
Viktigst av alt er uansett å sikre samt bevare dekoren for ettertiden.
UNDERSØKELSER VEDRØRENDE DEKORASJONSMALINGEN
Ved overtagelse av villaen i 2010 forelå det lite papirer, kun noen byggesaker fra moderne tid.
BYGGESAKER
Jeg tok derfor kontakt med kommunens byggesaksavdeling og fikk kopi av eldre byggesaker. Blandt papirene forelå en del eldre tegninger, også kopier av tegninger fra byggeåret som ga verdifulle opplysninger om konstruksjoner og bygningsmessige endringer som var foretatt. Det var imidlertid ikke noen opplysninger relatert til dekorasjonsmalingen.
Ettpar år senere fikk jeg vite at kommunen hadde et gammelt byggesaksarkiv og der dukket den opprinnelige byggemappa opp. Den ga svar på svært mye og hadde en bl.a detaljert beskrivelse av bygningsdeler i de enkelte rom som antall dører, vinduer, ovner (8 stk kakkelovner) m.m. Men ingen beskrivelse av malerarbeidet inklusive dekorasjonsmaling.
GAMLE FOTO
Fotoavdelingen ved Hedmarksmuseet var behjelpelig med å finne gamle fotos og det dukket opp 3 foto fra hhv. dagligstue, finstue og hagestue.

SAMTALER MED FOLK / KUNSTMALER LUDVIG SKRAMSTAD
Sentralt for å innhente opplysninger har også vært samtaler med tidligere nålevende eiere og etterkommere etter de første eierne.
Etterkommere etter byggherre Gustav Heiberg har gitt mye informasjon om villaen og følgelig vært svært viktige kilder for innhenting av verdifulle opplysninger både materielt og imaterielt. Her nevnes spesielt arkitekt Christian Lindman. Byggeherre Gustav Heiberg var hans morfar. Christian kunne fortelle mye historier om villaen og også spesifikk info om bygningsdetaljer.
Christian hadde glemt navnet på hvem som hadde ansvaret for dekorasjonmalingen i villaen men ca 1 år før han gikk bort i 2019, i en alder av 103 år, kom han på hvem som hadde utført arbeidet. Sitat «han som malte dekorasjoner i Arendal Rådhus, Skramstad»
Vi gikk i gang å undersøkte opplysningen og riktig nok, kunstmaler Ludvig Skramstad hadde malt naturbilder i Arendal Rådhus. Christian kunne også fortelle at hans morfar hadde fortalt at dekorasjonsmalere hadde ligget på stillaser og utført dekorasjonsmaling.
Videre fant vi ut at Skramstad ble født i Hamar og både broren og faren til Ludvig Skramstad hadde malerbedrift i Hamar og dekorasjonsmaling var en del av malerbedriftens tjeneste på den tiden Villa Bergfall ble malt utvendig første gang og samtidig dekorasjonsmalt. Ludvig Skramstad sin far var også en mye brukt og dyktig teatermaler i tiden rund sekelskiftet 1900. Det er derfor sannsynlig at Ludvig Skramstad utførte frihåndsmaling og det kan tenkes at hans far utførte sjablon og strekmaling og svenner utvendig maling av villaen.
Ludvig Skramstad var en svært talentfull kunstner når det gjaldt naturealistiske motiver men fikk kritikk for liten evne til å fornye seg i takt med nye trender. Malerier og dekorasjonsmaling i Villa Bergfall har en høy kunstnerisk utførelse og Ludvig var regnes blandt de dyktigste malere i landet mot slutten av 1800- tallet. Han var samtidig kanskje den mestselgende kunstneren i antall malerier.

Vi er derfor ikke i liten tvil om at det virkelig er kunstmaler Skramstad (f. i Hamar 30. desember 1855, d. i München 26. desember 1912) som har utført dekorasjonmalingen antagelig i sammen med sin slektninger i Hamar.

NÅR BLE DEKORASJONSMALINGEN UTFØRT? / BRANNTAKSTER /STATSARKIVET
Gleden var som nevnt stor når vi med høy sannsynlighet kunne stadfeste at Ludvig Skramstad har utført dekorasjonsmalingen, antagelig med sin far og svenner.
Malerikonservator Jon Brænne antok, med bakgrunn i stil utrykket, at dekor kan være malt i 1902 – 1903. Dette viser seg å stemme bra – dekorasjonsmalingen ble utført i 1897/1898.

Sensommeren 2018 fikk vi en henvendelse fra Statsarkivet om de kunne benytte Villa Bergfall som case og eksempel til offentlig synligjøring av branntakster og privatarkiv. Vi svarte ja takk umiddelbart og som takk for at vi stilt opp fant de frem ern rekke interessante dokumenter. Et omfattende arbeide som du kan lese mer om her.

En stor takk til Statsarkivet ved etnolog og førstearkivar Cæcilie Stang ved Statsarkivet i Hamar.
Et meget viktig funn var at det i et dokument fremgår at villaen var dekorasjonsmalt i 1898. Vi ble svært begeistret når dette kom frem og endelig fikk vi svar på hvilket år Villa Bergfall ble dekorasjonsmalt i hallen og stuer.
Byggherren engasjerte en av landets ledende arkitekter til å tegne villaen, nemlig Hagbart Schytte-Berg, som senere skulle gjøre seg bemerket som arkitekt i Ålesund etter bybrannen i 1904. Schytte-Berg tegnet en rekke bygårder i jugendstil og var med på å sette sitt preg på Ålesund. Schytte-Berg hadde sin utdannelse fra Tyskland og i hans arbeider på denne tiden tegnet han også interiørdetaljer relatert til kirker og ikke minst var dette et fokus i hans jugendarbeider i Ålesund etter bybrannen i 1905. Det er derfor ikke utenkelig at han påvirket den unike stilen på dekorasjonsmalingen, kanskje i samråd med kunstmaler Ludvig Skramstad.
HALL/GALLERI /TRAPP 1 – 2 ETASJE




FINSTUE/SOVEROM
Himlingene i finstuen og i ett soverom som tidligere var hagestue, har en rik dekorering i himlingene. Det meste av denne dekoren er bevart.













Vil holder på med å avdekke dekorasjonsmaling i det som tidligere har vært arbeidsrom for byggherren Gustav Heiberg. Et spennede arbeide med mange interessante funn.
Bli gjerne følger av vår blogg og motta varsel når vi legger ut nye innlegg 🙂
GRATULERER!
Keep up the GOOD WORK!
mvh
Knut Bakke
Stifter av HAMAR BYMUSEUM og formann i Venneforeningen
PS – lukter det tobakk i kjelleren fortsatt slik som det gjorde da jeg var gutt!
LikerLiker
Takk skal du ha! Vel, lukter ikke tobakk i kjelleren men den hvite himlingen har en anelse gulbrun nyanse, så nå vet jeg hva det kommer av..:) Har du bodd i huset?
LikerLiker
Flott Roger, spennende å følge med,gleder meg til fortsettelsen.
LikerLiker
Takk Anni – skal legge ut mye stoff men sliter litt med å lære meg blogging… Mvh Roger
LikerLiker
Fantastisk å se hvordan min bestefar bodde som barn. Selv er jeg meget interessert i verneverdige bygg . Er i dag rådgiver innen vvs for flere verneverdige bygg. Arbeider for tiden med Eidsvollbygningen og her er det flere paraleller.Gleder meg til å kunne se dette enestående byggverk.
LikerLiker
Helt rått!
Er all dekor håndmalt?
LikerLiker
Ja, alt er malt strekdekor, frihåndsdekor og sjablondekor på strie.. En mildt sagt stor dekorjobb i sin tid.
LikerLiker
Villa Bergfall er etter min mening en av de flotteste privatvillaene i Norge! Nydelig dekorasjonsmaling i svært høy kvalitet og flott, unik arkitektur – imponerende jobb dere gjør! 👍😍❤️
LikerLiker
Takk skal du ha ! Vi prøver så godt vi kan å bevare de historiske verdiene i interiør- og eksteriør. Det er også viktig for oss å ta de riktige historiske avgjørelser ved restaurering og endringer, selv om kompromisser av og til er uungåelig.. 👍
LikerLiker
Passerte Hamar og måtte ta en stopp for å se på villaen. Wow! Den er virkelig et imponerende skue, imponerende jobb dere har gjort utvedig for å sette den i stand til fordums prakt !
LikerLiker
Takk skal du ha.. 🙂🔨
LikerLiker
Det er så inspirerende å se disse flotte rommene …… Tusen takk for titten
mvh Oskar
LikerLiker
Takk skal du ha.. 🙂🔨
LikerLiker