Rensing av teglsteinsmur og «pølsefuging» Villa Bergfall

Gammel teglsten sementpuss
Her ser man tydelig hvilken skade plast/akrylmaling har påført muren. Fukt trenger seg inn og det er fare for vanninntregning med påfølgende frostsprenging og soppdannelser Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall.

Et omfattende arbeide utvendig på Villa Bergfall har vært å fjerne gammel «plastmaling» på sementpussen på den originale teglsteinsmuren. Akrylbasert maling («plastmaling») blir tilnærmet som gummi og selv ikke saltsyre eller lut greide å fjerne dette.

Under malingen var det sementpuss som er et helt statisk produkt som ikke tåler bevegelser. Dette sammen med plastmaling gir store avflakinger, sprekker på sementpussen og følgelig mye vanninntrenging.

Rense teglsteinsmur
Her er arbeidet på sørsiden godt i gang. Plastmalingen er fjernet manuelt med øks som ble hyppig slipt, dvs forsiktig skraping og kakking av malingsskiktet. På bildet sees tydelig sementsløret på overflaten av steinen på dette bildet.Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall.

For å rense fugene prøvde vi handoverfres med notfresestål –  det fungerte utmerket og gikk betydelig raskere enn å skrape/kakke bort fuger. NB! dette vil ikke fungere på sementbaserte moderne  mørtelfuger (steinharde fuger) – opprinnelig på muren var det benyttet kalkbasert mørtel som er mer porøs. Det kan allikevel gå hardt utover handoverfresen så det kan lønne seg å benytte en billigfres. Det kan man få kjøpt for noen hundrelapper f.eks på Biltema.

Rensing av fuger teglstein
Her freses det til dype fuger hvor det senere ble benyttet KC-mørtel (kalk/sementmørtel) Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall

For å rense overflaten for sementslør benyttet vi en plansliper med fint sandpapir korning 180 og 240. Dette fungerte bra – dvs. det skadet ikke overflaten. NB! Bruk av eksentersliper, vinkelsliper, grovt sandpapir e.l ødelegger den brente overflaten på gammel teglsten og medfører at denne blir ødelagt (overflaten går i oppløsning).

Rensing overflate teglsten
Her benyttes plansliper som vibererer og er følgelig skånsom mot overflaten – Foto VillaBergfall/Gamletrehus.no
Krafsing og fjerning av gamle fuger teglstein
Overflaten er her renset og fugene er klare for mørtel – Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall

Vi brukte KC 50/50 mørtel fra firma Weber i fuger – dette er diffusjonsåpent (puster) og tåler til en viss grad bevegelser. Vi brukte 2 ulike fugeskjeer – en til horisontale og en til vertikale fuger. Diameter på fugeskjeen var lik størrelsen på de gamle fugene.

Pøsefuger, fuging av gammelt murverk
Denne fugeskjeen er kappet til for å kunne fuge vertikale fuger. Med litt trening gikk jobben greit, vi legger «pølsefuger» som er karakteristisk på gamle teglsteinsmurer og som var opprinnelig på muren. NB! pølsefuger skal for best holdbarhet (og estetisk) legges i fugene og ikke inn på overflaten av steinen  – Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall

Stedvis var teglsteinen i såvidt dårlig forfatning at vi ikke hadde annet valg enn å fjerne ytterste skift. Fra et rivningshus fikk vi tak i (gratis) en del gammel teglstein i samme størrelse som opprinnelig stein på Villa Bergfall. Ødelagt stein fra muren på Villa Bergfall ble stedvis benyttet som grunnlag for omramming – dette gir et godt vedheft for pussen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På deler av muren på vestsiden hadde vi ikke annet valg enn å fjerne ytterste skift og rense den gamle flotte tegelstenen  – en omfattende jobb! (Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall).
gammel teglsten muring kalk sement KC
Her reoppføres ytterste skift etter en grundig rensing av den gamle orginale teglsteinen (Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall).

Noen kompromisser er det alltid med gamle hus – vi valgte å lage en ommramming rundt kjellervinduer etter inspirasjon fra en flott gammel bygning i murbyen Ålesund, samt å etablere en kant mot sokkelbord og mot bakkenivå. Denne løsningen har ikke vært opprinnelig. Omrammingen muliggjorde også å gjenbruke ødelagt eller delvis ødelagt teglstein som underlag for pussen.

Omramming rundt vinduer gammel mur
Her benyttes KC mørtel til å lage omrammingen rundt kjellervinduet – Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall

Omramminger og kanter ble malt med silikatmaling, som er en utmerket diffusjonsåpen maling (overflaten puster dvs fukt tørker opp) på KC mørtel. TIPS! Hvis overflaten er pusset med ren kalk er ekte kalkmaling et meget godt alternativ – dette fås kjøpt i nettbutikken hos Gamletrehus.no – klikk her

Som bildet over viser valgte vi å sette inn en flott støpjernsventil med ornamenter i sveitserstil hvor muren også ble pusset rundt ventilen – denne og andre historiske ventiler fås kjøpt i nettbutikken  hos Gamletrehus.no – klikk her (Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall)

Maling gammel mur
Omsider er den flotte opprinnelige teglsteinsmuren i stor grad tilbakeført og Marit er her i full gang med å male denne – Foto: Gamletrehus.no/Villa Bergfall

Noe arbeide gjenstår med muren men heldigvis ser vi en ende på dette omfattende prosjektet 🙂

Les mer om eldre murverk og kalkmaling hos Gamletrehus.no – klikk her

PS! Ikke følger av bloggen vår? Følg oss gjerne og bli varslet om nye innlegg 👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s