Stikkord

,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lørdag 5. og søndag 6. mars avholdt vi 2-dagers grunnkurs i vindusrestaurering her i Villa Bergfall. Kursholder Sveinung Sletten er antikvarisk håndverker og har lang erfaring med restaurering av gamle vinduer. Sveinung avholdt også kurs hos oss i fjor høst.

Innholdet i  kurset nå i mars har vært grunnleggende innføring i vindusrestaurering hvor det i stor grad har vært fokus på praktisk arbeide men også noe teoretisk gjennomgang bl.a i bruk av linoljemaling på gamle vinduer

Her følger noen bilder fra kurset:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveinung demonstrerer her skraping og rens av kittfals (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glass er tatt ut og løs maling skrapes her bort på en vindusramme (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Speedheater kitt og malingsfjerner, som er et allround elektroverktøy for enkel og skånsom kitt og malingsfjerning, blir demonstrert på kurset (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hjørnejern pusses på drill med stålbørste, andre metoder  som malingsfjerning på hjørnejern med linolje gjennomgås på kurset (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hjørnejernet påføres her Zinga som er en meget god beskyttelse, spesielt  i værharde støk langs kysten. Andre moderne og tradisjonelle påføringsmetoder blir også gjennomgått på kurset (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deltagere lærer også glasskjæring (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveinung forklarer her neste steg i restaureringen av vinduer (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her et bilde fra verkstedet. Flere av  kursdeltagerne har med egne vinduer og jobber med eget prosjekt. Vi skaffer vindu til dem som ikke har eget å jobbe med (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er det påført schellakk i falsen og en deltager er godt i gang med å montere glass samt kitting med linoljekitt. På hjørnejernene er det fjernet gammel maling, pusset og klare til å monteres (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinduet er snart ferdig. Kritt er børstet på glasset, dette absorberer fettflekker fra linoljekitt og kritt børstes deretter bort med en pensel. Deretter monteres og behandles hjørnejern og vinduet er klar til maling som bør skje ca 1 uke etter kittingen (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eksempler på vinduer som opprinnelig var i dårlig forfatning men som ble restaurert og malt med WIBO tradisjonell linoljemaling – denne malingsypen har meget høy kvalitet og selges hos Gamletrehus.no linoljemaling Vi blander til også til kunder på eget malerverksted i Villa Bergfall (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det settes av tid til hyggelige kaffepauser, lunch og gjennomgang av spørsmål på «hvelvrommet» i Villa Bergfall (Foto: Villa Bergfall/Gamletrehus.no)

Utstyr som malingspensler, schellakk, jernmønje, linoljekitt, stifter, skraper, Speedheater malingsfjerner etc fås kjøpt i bygningsvernbutikken i Villa Bergfall. Dette selges også i nettbutikken hos Gamletrehus.no.

Vi har også endel utstyr til utlån under kurset.

Neste kurs er planlagt til høsten, ta gjerne kontakt med oss 🙂

47CBAECC-CEA7-41E1-AEB788C14DFA6948-5800E01A-2051-423D-B2642A7E2F474E8C