Hovedsoverom del 5 restaurering av listverk og dørblader på gamle dører

På 1960- og 1970-tallet var det vanlig å fjerne listverk rundt speilene på den gang umoderne, gamle dører og sette på plater for å oppnå en glatt overflate. På soverommet har vi valgt å tilbakeføre dørene til sitt opprinnelige uttrykk med speil og listverk, og beholde malingsutrykket fra 1930-tallet som vi avdekket under platene.

Dør til hallen. Dette rommet har opprinnelig vært kontor for byggherren, senere i moderne tid benyttet som butikklokale og deretter frem til 2017 soverom/bad i en utleieleilighet. Enkeltdøren til hallen ble kledd med huntonittplate på 1970- tallet. Dørhåndtaket støpt i messing er originalt, fra 1898 – Foto:Villa Bergfall
Dør mellom to rom: Enkeltdøren ble kledd med huntonittplate på 1970- tallet og antagelig tapetsert med belistning på 1990- tallet. Dørhåndtaket støpt i messing er originalt på døren, fra 1898 – Foto:Villa Bergfall
Huntonittplaten er fjernet og det er avdekket en brun lasering fra 1930- tallet. Laseringen var ganske intakt – med unntak av en rekke spikerhull og litt avskrapet maling. – Foto: Villa Bergfall
På den andre døren var også brunlaseringen fra 1930- tallet lite skadet, men også her hadde fjerning av listene på 1970 tallet skapt noen stygge sår i treverket der listene hadde vært. – Foto: Villa Bergfall
Don’t do this at home..! Vi laget nye lister selv. Med jevnt drag og stor forsiktighet freste vi profiler med håndoverfres montert opp/ned i en arbeidsbenk. Det gikk greit. Skal denne metoden benyttes lønner det seg å kappe listen med godt overmål og avslutte fresingen et godt stykke fra enden. Dette fordi den vil alltid slingre litt når det nærmer seg enden på listen. – Foto: Villa Bergfall
Her er de profilerte listene limt og stiftet på døren. – Foto: Villa Bergfall
Den hvite malingen på ytterste ramtre var billig lateksmaling av typen som aldri ser ordentlig ren ut. Vi ville ha vekk dette malingslaget og testet grønnsåpe og plastfolie for å fjerne malingen. Dette var tidkrevende og de gamle malingslagene reagerte ulikt på grønnsåpe – en nyttig erfaring 🙂 Nederst til venstre ses lateksmalingen som fikk en tyggegummiaktig konsistens av grønnsåpen – Foto: Villa Bergfall
Grønnsåpeeksperimentet gjorde oss sikre på at laseringen som var bevart i speilene var malingslag nummer to. Oppå fant vi fem andre fargelag. Vi gjorde til slutt kort prosess, og fant fram speedheaterapparatet, her type «Cobra» som vi har brukt flittig til malingsfjerning på all slags listverk og detaljer. – Foto: Villa Bergfall
Filmsnutten over viser malingsfjerning med Speedheater Cobra Ytterste lag var moderne plastmaling av verste sort men det gikk greit å fjerne. Foto: -Villa Bergfall
Hadde vi fått av malingslag for malingslag med grønnsåpe, er det ikke sikkert at vi hadde fjernet alle fargelag på ramtreet. Vi mistet fargehistorie, men fikk fordelen med å starte på nytt med linoljemaling som trekker ned i underlaget og hefter bedre enn de moderne malingslagene hadde gjort. – Foto: Villa Bergfall
Vi valgte å beholde den gamle laseringen og etterligne den så godt vi kunne på lister og ramtre. Dette ble først malt med en lysere, dekkende bunnfarge før vi påførte lasur av kokt linolje og brent umbra. Foto: Villa Bergfall
Dørbladene hadde stedvis mange små skader etter spiker og skrapeskader på malingen. Det ble mye pirkearbeid for å dekke disse skadene med linoljesparkel iblandet oljefarge på tube. – Foto: Villa Bergfall
Hele dørbladene, både det som er nymalt og det som er gammelt, har her fått et strøk linoljeferniss og utrykket fra 1930-tallet er tilbake. Døromrammingen er prøvemontert etter malingsfjerning, skjøting av en list og noen reparasjoner og litt finpuss gjenstår før de skal males og laseres – Foto Villa Bergfall

Neste innlegg i denne serien fra restaurering av hovedsoverommet blir om retusjering og maling av brystningen.

RELATERTE ARTIKLER PÅ VÅR BLOGG:

Ikke følger av vår blogg? Bli gjerne følger og få et e-post varsel når vi legger ut nye blogginnlegg (registrering startsiden i høyre kolonne) 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s