Gipspuss på brannmur/pipeløp

Gips er et materiale som er miljøvennlig og har svært lange tradisjoner. Og ikke minst er det billig. Vi valgte gips da vi skulle pusse brannmurer på pipeløp som ikke er i bruk i Villa Bergfall.

For noen år tilbake pusset vi brannmur/pipeløp med gipspuss i to rom i Villa Bergfall. For oss har dette vært et eksperiment for å se hvordan de holder seg over tid og også hvordan det er å benytte linoljemaling som overflatebehandling på gips.

KORT OM GIPSPUSS
Gipspuss benyttes i store deler av verden og velkjent som byggemateriale, men materialet er ikke mye utbredt i Norge som pussmateriale.

Noen fordeler med gipspuss kan nevnes:

– miljøvennlig
– gips kan påføres i tykke lag
– synker ikke eller sprekker ikke
– er brannhemmende
– er ufarlig for hendene
– har svært lange tradisjoner som materiale
– og ikke minst, et god egnet «gjør det selv»-produkt..

Som puss bør gips benyttes kun innendørs i tørre rom. Det er betydelig svakere enn sement og egner seg derfor ikke som underlag for oppheng av litt tyngre gjenstander som f.eks hyller.

Ved rehabilitering og restaurering av øvrige pipeløp og brannmurer i Villa Bergfall har vi brukt KC-mørtel (kalk/sement).

BRANNMUR PIPELØP HOVEDSOVEROM
Vi rev et bad og nedsenket tak i dette rommet som skal bli hovedsoverom. Når flisene ble banket ned var det uunngåelig at det løsnet stykker fra pussen og noe tegl på pipeløp/brannmur.

Større skader ble først reparert med KC mørtel, deretter ble de lagt på en gipspuss på det meste av pipeløp og brannmur.

Her river vi et bad i det som har vært i ene utleieleilighet i Villa Bergfall. Taket har vært nedsenket to ganger, på 1970- tallet og ca år 2000. Over flisene sees deler av det originale pipeløpet og brannmur fra 1898. – Foto: Villa Bergfall
Bilde nr 1: Over det nedsenkede partiet fra 1970- tallet som pilen viser dukket denne fargen opp, antagelig fra 1930- tallet. Bilde nr 2: Vi tok noen fargeprøver som viste at det opprinnelig i 1898 har vært strekdekor (det har vi tegnet av og funnet fargekoder). Selve pipeløpet var stedvis skadet etter rivningen av flisene så her pusset vi med KC mørtel (kalk/sement) før gipspuss. Bilde nr 3: Her er muren pusset med gipspuss opp til det uskadede grå partiet rett under listverket i taket. – Foto: Villa Bergfall
Vi testet hvordan det var å male med linoljemaling rett på gipspussen, uten noen form for grunning. Underlaget var, ikke overraskende, veldig sugende og det gikk mye mer maling enn vi er vant til på første strøk. Den varmgrå fargen ble også veldig blålig etter første strøk. Etter strøk nummer to ble skjoldene borte – og fargen framsto slik vi hadde tenkt! Bildet nr 3 viser helt nymalt overflate etter malingsstrøk nummer 3. – Foto: Villa Bergfall
Det ligger i detaljene! 45 graders avfasing, som opprinnelig fra 1898, ble gjenskapt i pussen på utvendig hjørne av pipeløpet. – Foto: Villa Bergfall

BRANNMUR KJØKKEN
Brannmuren på kjøkkenet hadde et eldre pusslag over der taket har vært senket, det dukket opp nå vi fjernet sekundærtaket. Nedenfor dette var det et moderne pusslag. Vi fjernet løse partier og gipspusset hele overflaten.

Det så ikke så pent ut, men vi ga gipspussen en sjanse. Øverst er den opprinnelige fargen på brannmuren, den samme som også var brukt i taket. Under akrylbasert hvitmaling. Sammenlignet med linoljemalingen øverst ser den veldig plastaktig ut. – Foto: Villa Bergfall
Bildet til venstre: Muren er ferdig gipspusset. Bildet til høyre: Muren malt med ett strøk linoljemaling blandet etter den opprinnelige fargen. – Foto: Villa Bergfall
Samtidig med gipspuss på muren remonterte vi enkelte av de originale keramiske flisene som hadde løsnet. – Foto: Villa Bergfall
De hvite flisene er originale fra 1898 med original lys blå meanderbord og dekorflis på som avslutning på toppen. – Foto: Villa Bergfall

Som nevnt har vi vanligvis benyttet KC-mørtel på pussing av brannmurer. Bruk av gipspuss har dels vært et eksperiment for å se holdbarheten over år. Det er nå snart 6 år siden pipeløp/brannmur på hovedsoverommet ble pusset og linoljemalt og 4 år siden brannmur på kjøkkenet ble pusset og linoljemalt med ett strøk.

KONKLUSJON
Vi er svært fornøyd med resultatet, gipspuss sitter god fast til underlaget, siger ikke og det er ingen sprekker i overflaten. Linoljemalingen vi har påført ser også fin ut etter 4 år, da underlaget er sterkt sugende så går det med mye linoljemaling. Pipeløp/brannmur var opprinnelig pusset teglstein med kalkpuss eller muligens KC (kalk/sement).

Puss med gips og linoljemaling gjør dette til en pustende mur. Linoljemaling gir også en matt overflate i motsetning til dagens moderne akrylbaserte (plast) murmaling som gir en varig plastaktig overflate – dette ser man veldig godt på bildene fra kjøkkenet der det nyeste laget nedenfor det senkede taket var veldig plastaktig.

Ikke følger av vår blogg? Bli gjerne følger og få et e-post varsel når vi legger ut nye blogginnlegg (registrering startsiden i høyre kolonne) 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s