Hovedsoverom del 3 – lasering pardør

I et rom, som skal bli soverom har vi montert en gjenbrukt høy pardør skaffet fra en rivninggård. Den ene siden er ferdig restaurert og malt – på den andre siden har vi lasert dørbladene etter tidligere uttrykk på en dør i Villa Bergfall. I denne artikkelen kan du se hvordan vi utførte arbeidet.

Døren som skal laseres er på soveromssiden. Under er bilder av andre siden på døren i biblioteket.

Bildet til venstre: Før (1970- talls enkeltdør) Bildet i midten: gjenbruksdør fra 1896. Bildet til høyre: pardøren ferdig restaurert – Foto: Villa Bergfall

Les mer om hvordan vi har restaurert pardørene i biblioteket i en egen artikkel: Klikk her


Bildet over til venstre: Dør fra 1970- tallet, når vi fjernet utforet vegg dukket det opp en historisk limfargetapet fra ca 1920, lasert brytning antagelig fra -tallet og en tydelig åpning der den originale døren har vært. Bildet over til høyre: Pardøren i soverommet er ferdig restaurert og det gjenstår å restaurere listverket rundt dørene – Foto: Villa Bergfall
Gjenbruk! I en bygård i Hamar fikk vi tak i flere av disse flotte, tofløyede dørene, listverk og brystning, fra 1896, for en billig penge – Foto: Villa Bergfall

FREMGANGSMÅTE RESTAURERING AV PARDØRER MOT SOVEROMSSIDEN

Bildene over: En rask malingtest viset at siste strøk var antagelig vannbasert moderne maling som, typisk for moderne malingtyper, ikke trenger inn men legger seg utenpå trevirket. Dette toppstrøket kunne lett fjernes – Foto: Villa Bergfall
Bildene over: Vi besluttet å fjerne alle malingslag med Speedheater Cobra malingfjerner – årsaken til dette er at det gjennom årene har bygget seg opp tykke malingslag som til dels dekker profiler på døren og et nytt malingslag ville derfor forsterket et problem – Foto: Villa Bergfall
Bildet over til venstre: Dørbladene på døren er påført linolje-grunning som trekker godt inn i treverket. Bildet over til høyre: her er det påbegynt mellomstrøk. Her sees også det ferdig restaurerte dørbladet på siden som vender inn mot bibliotekrommet – Foto: Villa Bergfall
Bildet over til venstre: Dørbladene ferdigmalt med mellomstrøk, vi bruker Wibo ekte linoljemaling både i interiør og eksteriør i Villa Bergfall. Bildet over til høyre: Døren ferdig lasert – Foto: Villa Bergfall
Bildet over: Dørbladene ferdigmalt med to mellomstrøk linoljemaling – Foto: Villa Bergfall
Bildet over til venstre: De mørke brystningsfeltene er antagelig lasert på 1930- tallet. Brystningslistene mangler og vi er i gang med å gjenskape disse. Bildet over til høyre: Fargen på døren gjenskaper vi fra fargen på brystningsfeltene og fra andre originaldører på soverommet. Her er lasering godt i gang – Foto: Villa Bergfall

For å komme frem til underlagfargen vurderte vi det vi så på brystningsfeltene. Original laseringen så ut som en brent umbra og det matchet heldigvis godt med originalfargen da vi fikk testet det ut!

Bildet over: Døren ferdig lasert og vi er fornøyd med å eksperimentere oss frem til en temmelig lik farge og laseringsuttrykk som på originalfargen som antagelig er fra 1930- tallet – Foto: Villa Bergfall

På pardøren gjenstår det å legge på et strøk linoljeferniss for å forsterke overflaten. To enkle dører i rommet skal restaureres og påføres samme overflatebehandling. Dette omtales i eget innlegg når disse dørene er ferdig..

RELATERTE ARTIKLER BLOGG VILLA BERGFALL:

 • RESTAURERING OG KLARGJØRING FØR OVERFLATEBEHANDLING AV GULVET:
  HOVEDSOVEROM DEL 1
 • OVERFLATEBEHANDLING AV GULVET:
  HOVEDSOVEROM DEL 2
 • RESTAURERING AV PAPPSPENNING OG NYTT LISTVERK PÅ BRYSTNING
  HOVEDSOVEROM DEL 4
 • RESTAURERING AV LISTVERK OG DØRBLADER PÅ ENKELTDØRER
  HOVEDSOVEROM DEL 5

Ikke følger av vår blogg? Bli gjerne følger og få et e-post varsel når vi legger ut nye blogginnlegg (registrering startsiden i høyre kolonne) 🙂

En kommentar om “Hovedsoverom del 3 – lasering pardør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s