Hovedsoverom del 2 – overflatebehandling gulv

Da er vi omsider i gang med overflatebehandling av «veterangulvet» fra 1898 i et rom som skal bli soverom.

Gulvet skal tilbakeføres til uttrykket fra 1898 som bildet over viser. Dette har tre farger og en tykk og en smal strekdekor. Forberedelser har gått greit men det har vært tidkrevende  med reparasjoner og gulvsliping (se tidligere blogginnlegg).

Nedenfor vises overflatebehandling så langt, trinn for trinn:

Linoljemale_male_gammelt_gulv_12
1. Grunnbehandling med kinesisk treolje type Jupex 2. Lett sliping med 240 papir

Vi valgt å grunnbehandle med kinesisk treolje type «Jupex» – som en ekstra beskyttelse og kan overmales med ekte linoljemaling. Kinesisk treolje kommer fra nøttene på tungtreet og har tørkeegenskaper som ingen annen olje kan oppvise. Den penetrerer svært godt inn i treverk og gir en vannavvisende overflate.

Vi brukte ikke kvistlakk da gulvet snart er 120 år gammelt og kvistene har forlengst tørket inn.

Linoljemale_male_gammelt_gulv_15
3. Første strøk linoljemaling. 4. Andre strøk linoljemaling/krittslåing for strekdekor.
Linoljemale_male_gammelt_gulv_17
5. Kontrastfarge langs kanter malt med ett strøk, hovedfarge to strøk.Neste jobb blir å male de siste strøkene og deretter adskille fargene med strekdekorer.

Vi bruker WIBO LINOLJEMALING forsterket med harts som er tradisjonell, miljøvennlig og ypperlig til gamle gulv. Malingen inneholder ikke løsemidler som f.eks white sprit/terpentiner og skal heller ikke tilsettes dette.

LITT OM LINOLJEMALINGEN AV GULVET
Linoljemalingen vi benytter overflatetørker på noe over 24 timer. Oksygen er like viktig som varme så vi sørger for utlufting gjennom vindu i tørkeprosessen.

Linoljemaling trekker, i motsetning til moderne maling, godt ned i underlaget. Det bør derfor beregnes ekstra tid til gjennomtørking. Vi venter 3 dager før vi påfører et nytt strøk. Når gulvet er ferdig malt bør det stå minimum en uke før ting flyttes inn. Deretter bør ting flyttes, f.eks kommoder, ca 1 gang pr uke en periode for å unngå at det blir nyanseforskjell i malte partier som har vært tildekket.

Det tar litt ekstra tid før gulvmalingen blir gjennomtørr. På plussiden så har man et miljøvennlig gulv, som kan holde seg i generasjoner og som har det riktige historiske uttrykket med bruk av opprinnelig maling. Moderne maling kan lett gi ett «plastuttrykk» og nedbrytes raskt.

Neste jobb blir å male de siste strøkene og deretter adskille fargene med strekdekorer.


RELATERTE ARTIKLER BLOGG VILLA BERGFALL:

Ikke følger av vår blogg? Bli gjerne følger og få et e-post varsel når vi legger ut nye blogginnlegg (registrering startsiden i høyre kolonne) 🙂

3 kommentarer om “Hovedsoverom del 2 – overflatebehandling gulv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s