Bibliotekrom – del 1 historie / forberedelser

Vi er godt i gang med å bygge et bibliotekrom i Villa Bergfall. Et ganske omfattende prosjekt med høy gjenbruksfaktor og bruk av tradisjonell maling..

Planen er å bygge en stedsbygd bokseksjon, gjenbruke en flott brystning fra en rivningsgård i Hamar, samt oppmaling av overflater med tradisjonell miljøvennlig maling.

UTGANGSPUNKT / ROMMETS HISTORIE

Dette bildet fra tidlig 1930 tallet gir svar på mye bygnings- og interiørhistorie. Nærmeste rom på bildet er det som skal bli bibliotek. Opprinnelig, i 1898, ble rommet omtalt som hagestue. Antagelig ble hagestuen omgjort til et stuerom ca 1901 da tilhørende verandaparti ble innglasset. Den storslagne peisovnen ble antagelig innsatt tidlig på 1900 tallet. Foto: Fra digitalt museum
Rest av tapetet som sees på s/h bildet over. Veldig «urolig» tapet, vil anta denne er er sent 1920- talls eller tidlig 1930- talls. Foto: Villa Bergfall
Rest av den gamle linoleumen som sees på s/h fotoet over. Den ligger antagelig under parketten i finstua og rommet som nå skal bli bibliotek, uvisst hvilken tilstand den befinner seg i. Vil anta den er fra byggeåret 1898 da det fremgår i branntaksten at det har vært linoleum på gulvet. Foto: Villa Bergfall
Peisovn fra Kværner Brug fra ca 1900 av typen som sees på svart/hvitt bildet ovenfor. På bildet over har denne svart plate men vi har også sett denne med lys marmorplate – Foto: Lasse Dekkerhus
Ovnen fra Kværner Bruk ca 1900. Høyde 96,5 og bredde 94 centimeter – Skjermdump: @kimandreskarsgard
Bilde fra 2011. Rommet, som skal bygges til bibliotek var slått sammen med naborommet på 1970 tallet. Før dette har naborommet vært åpen veranda og fra ca 1901 igjenglasset veranda. Foto: Villa Bergfall
Bilde fra 2011. En stor 2 fløyet dør ble på 1970 tallet erstattet med en enkel dør. Det ble samtidig påsatt huntonittplater. Helt til høyre er brannmuren. Foto: Villa Bergfall
Gjenbruk! Fra en rivningsgård i Hamar plukket av en flott høy brystning med håndløper, panel og profilerte stolper fra 1896. Disse skal gjenbrukes på bibliotektrommet. Foto: Villa Bergfall
Gjenbruk! Disse flotte tofløyede dørene med overlysvindu, fra 1896, fikk vi kjøpt (billig) fra en rivningsgård i Hamar. De ble i 2018 satt inn som inn- og utadslående dører relatert til åpen veranda og bibliotekrommet. Foto: Villa Bergfall
Rivning av kontorrom i 2017, Rommet ble bygget på 1970- tallet. Før dette har det vært innglassset verandarom fra ca 1902. Fra byggeåret 1898 – ca 1902 var det åpent verandaparti som er gjenskapt i 2017/2018. Det skal her settes inn tofløyet dør i åpningen inn til veranda/bibliotekrom. Foto: Villa Bergfall
Gjenbruksdørene fra 1896 hadde tykke lag med moderne maling som måtte fjernes. Akrylmaling (bildet til høyre) trekker ikke inn i treverk i høy kvalitet men legger seg utenpå. Dette er en mye solgt moderne plastmaling som tetter treverket og kan følgelig gi grobunn for sopp og råteskader. Foto: Villa Bergfall
Kitt og maling ble fjernet. På bildet til høyre er glasset kittet opp, sprekt glass byttet, døren linoljegrunnet og mellomstrøk med ekte linoljemaling påbegynt. Les mer om restaurering av dørene. Foto: Villa Bergfall
Nesten ferdig med restaurering av de gamle sveitserdørene fra 1896 som fører inn til bibliotekrommet fra den åpne verandaen. 4 dørblader (2 innadslående og 2 utadslående). Noe linoljemaling gjenstår. Stjerneglasset og det gamle glasset i dørfelt og overlysvindu gir et flott historisk uttrykk synes vi 🤗🎨🏡 Foto: Villa Bergfall
Den store tofløyde gjenbruksdøren med overlysvindu er montert mot den åpne verandaen. Vi fikk veldig god starthjelp da vi arrangerte et kurs i bl.a tradisjonell maling i begynnelsen av januar 2020
( se forrige innlegg ). Ett strøk med emulsjonsmaling og ett strøk med linoljemaling ble påført av flinke kursdeltagere! Foto: Villa Bergfall
Her legger Marit siste strøk av i alt tre strøk på veggen med emulsjonsmaling. Den rosa fargen står bra til dekorasjonsmalingen i taket som antagelig ble utført av kunstmaler Ludvig Skramstad i 1898. Foto: Villa Bergfall
Bildene over: Her er det gjort klart for å begynne å bygge bokseksjonene og montere brystningen. Seksjonen skal monteres der det fortsatt er gule felter på veggene. Foto: Villa Bergfall
Laservater er til stor hjelp når skroget på bokseksjonen skal bygges! Foto: Villa Bergfall

Vi legger ut flere bilder etter hvert som arbeidet skrider fremover. Neste innlegg vil ta for seg byggning av konstruksjonen til bokseksjonene.

Ikke følger av bloggen vår? Følg oss gjerne og bli varslet om nye innlegg 👍

6 kommentarer om “Bibliotekrom – del 1 historie / forberedelser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s