Eksteriør Villa Bergfall

Villa Bergfall er under restaurering utvendig. Arbeidet startet våren 2016 og skal sluttføres sommeren 2018. På vår blogg kan du følge arbeidet som naturlig nok utføres sen vår, sommersesongen og tidlig høst. I utemiljøet skal nytt gjerde rundt eiendommen oppføres.
Vi har mottatt øknomisk stønad fra Norsk Kulturminnefond relatert til utvendig utsmykking av villaen. Et kjærkomment tilskudd som gjør at vi kan realisere planene om å tilbakeføre den omfattende utsmykkingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fra restaureringsarbeidet august 2016 – her er det meste av mønepynten på plass og buene skal monteres. Vi hadde en temmelig utfordrende jobb da buene måtte stedvis skjæres til for å få en nøyaktig plassering på de gamle uthengssperrene – Foto: http://www.villabergfall.com
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
September 2016 – det meste av sørfasaden er skrapet og malt med linoljemaling fra WIBO. Etter ca 60 års fravær er gavlutsmykkingen tilbake, utført nøyaktig etter gamle foto – Foto: http://www.villabergfall.com

KORT OM VILLA BERGFALL
Villa Bergfall kan karakteriseres som en dragestilsvilla med klar tilnærming til sveitserstilen og med en tidlig antydning av jugendinnslag i utsmykking.
Bygningen ble oppført i 1897/1898 og byggeherren var Guststav Heiberg. Heiberg valgte Martin Hagbart Schytte-Berg som arkitekt, Schytte-Berg hadde på den tiden praksis i Kristiania og utdannelse fra bl.a Tyskland hvor han nok ble inspirert av tyske idealer og jugendstilen. Villa Bergfall er en av få bevarte trevillaer i privat eie i landet som ble tegnet av Schytte – Berg.

Sveitservilla Hamar 1898
Bildet over: Fra nordvestfasaden – i bakgunnen sees Mjøsa (Foto Postbanken)
Bildet over: Nordvestfasaden i januar 2011  (Foto: Gamletrehus.no)
Sveitserhus_drage_gavlpynt
Bildet over: Vestfasaden august 2010. Hovedsaklig syrinbusker har voks svært tett
og dette går på bekostning av gjerdet som blir skjøvet ut av stilling.. Syrinbuskene
ble fjernet i 2011 (Foto: Roger Falldalen)
Gamle_glass_vinduer_1
Bildet over: Utvendig er stedvis de opprinnelige krysspostvinduene i store størrelser med gammelt ujevnt glass beholdt. Disse har også innvendige varevinduer og tilsammen gir dette en god U-verdi på vinduene (Foto: Gamletrehus.no)
Gamle_trehus_villa_heiberg_1
Bildet over: Villa Bergfall sett fra sør. Selve bygningsarkitekturen får et mektig løft med en ekstra forhøyning av saltaket som igjen stiller store krav til konstruksjonen. Arkitekt Schytte- Berg kunne  sine beregninger for huset har knapt nok gitt etter på over 100 år.. Bygningen er også oppgitt på hans CV i fm anbud tidlig 1900 tallet
(Foto: Roger Falldalen)

Både huseier og arkitekt hadde betydelige posisjoner innenfor sine virker. Heiberg var utdannet advokat og stortingsrepresentant for Venstre samt ordfører i Hamar i
perioden 1908 – 1910. Schytte- Berg er en fremtredende skikkelse i norsk arkitekturhistorie. Schytte-Berg er arkitekten som fremfor noen ga arkitektonisk form til Ålesunds jugendstil etter bybrannen i 1905.  I tillegg regnes Skien Kirke (1887-1894) og Fagerborg kirke i Oslo (1900 – 1903) som noen av hans hovedarbeider. I denne mellomperioden påtok han seg, i oppdrag fra Gustav Heiberg, å tegne Sverdrupsgate 1 i Hamar som ble ferdigstilt i 1898.

UTSMYKKING

På 1940 tallet og fremover ble det meste av utsmykkingen fjernet og det er en målsetting å rekonstruere og tilbakeføre denne.

Dragestil_sveitserstil

Gavlpynt_sveitserstil_drage_jugend
Bildene over: Gamle foto er «gull»! på sort/hvitt bildene sees orginalutsmykkingen. På på fargebildet sees det eneste partiet på gavl som er inntakt  (Foto: Hedmarksmuseet og Roger Falldalen)
Villa Bergfall blogg 15
llustrasjoner over: Grovutkast av fremtidig utsmykking med bakgrunn i foto fra 1898 og ca 1910. Disse foto sammen med orginaltegninger gir meget godt grunnlag for rekonstruksjon av utsmykkingen (Ilustrasjon: EKS Design)

I løpet av årene viser gamle foto at det antagelig har vært ulike farger og det planlegges å ta fargeprøver for å avdekke disse.

Eldre foto er helt sentralt når et eldre hus skal restaurereres. Hedmarkmuseet sin fotoavdeling har gjort en flott innsats ved å søke etter villaen i fotobaser. Spesielt et foto er unikt; dette ble oppdaget i januar 2011 og er helt sentralt i fm fremtidig restaurering av Villa Bergfall. Dette bildet (første bildet i serien under) er fra året bygningen ble ferdigstilt; i 1898 og er, alder tatt i betraktning, i svært god kvalitet.

Gamle_sveitservillaer_1
Bildet over: Dette bildet fra byggeåret 1898 er i svært god kvalitet og helt sentralt
i fm restaurering av bygningen. Gustav Heiberg med familie på verandaen som i begynnelsen var åpen. Kledningen var opprinnelig oljet lik solsvidd tømmer. Jordmasser fra byggegruven er ikke planert el. bortkjørt. (Foto: Fra Domkirkeodden fotoarkiv)
Gamle_verandaer_innglassing_1
Bildet over: Foto fra ca 1910 som bl.a viser at verandapartiet har fått innglassing med kunstnerglass (Foto: Fra Domkirkeodden fotoarkiv)
Gamle_stakittegjerder_villa_1910
Bildet over: Fra ca 1930 – 1935. Bildet viser en rik flor i hagen mot veien og gir
detaljert informasjon om det opprinnelige stakittgjerdet. Dagens gjerde skal tilbakeføres til opprinnelig stil. Videre gir bildet en indikasjon på at utsmykking, hjørnekasser o.l har en markant kontrastfarge. Fargeprøver vil antagelig avdekke
disse fargene (Foto: Fra Domkirkeodden fotoarkiv)
Flyfoto_gamle_hager_1
Bildet over: Fra ca 1935 – 1940. Her sees tydelig hagestilen som i denne perioden
har vært nyformalistisk dvs med rette singelganger, plen i kvadrater el. rektangler og bugnende blomsterbed.Det vil antagelig bli valgt å tilbakeføre dagens hage til denne hagestilen (Foto: Fra Domkirkeodden fotoarkiv)
Innglasset_veranda
Bildet over: Fra ca medio 1960 tallet. En pjokk som «gir alt» i bakken ved siden av villaen..
Bildet viser en meget tett syrinhekk som fremdeles er å finne langs veien i dag. Den tette veggen av klatreplanter som vises på forrige bilde er fjernet, nok som følge av fuktskader som klatrevekster på vegg garantert medfører. Den opprinnelige steinmuren er også noe synlig og det er en målsetting å synligjøre denne i fm restaurering av hagen. Den rike utsmykkingen relatert til taket er fjernet med unntak av noe
utsmykking på 1 gavl som fremdeles er inntakt i dag. Denne danner grunnlaget for rekonstruering av gavlpynten (Foto: Fra Domkirkeodden fotoarkiv)
Bildet over: Villa Bergfall 17 mai 2011. Verandaen ble ytterligere kledd igjen og innsatt vindu sent 1960 tallet. Denne delen skal åpnes og fremstå slik bildet fra 1898 viser. Videre skal gjerdet tilbakeføres til opprinnelig stil. All utsmykking som det fremgår på bildet fra 1898 skal rekonstrueres.(Foto: Roger Falldalen)

Det jaktes fortsatt på eldre foto, spesielt fra øvrige fasade mot nord og øst. Villa Bergfall er, alder tatt i betraktning, i svært god forfatning og det gir en trygghet at arkitekten var Hagbarth Schytte-Berg som vektla kvalitet og soliditet i sine arbeider, hvor solid fundamentering og konstruksjoner var helt sentralt. Når villaen skal restaureres er det helt sentralt å ha i minne at bygningen skal fremstå i like god kvalitet om 100 år. Med dette som utgangspunkt sier det seg selv at hastverksarbeide og usikre løsninger ikke er et tema..

4 kommentarer om “Eksteriør Villa Bergfall

 1. En fantastisk fin omtale av prosjektet ditt i avisa HA i dag. Så flott at en person som er int. har fått tak i huset.
  Når jeg nå ser på din flotte blogg som er så bra dokumentert med historie og planer fremover blir man imponert.
  Lykke til med ditt store prosjekt, vi har en husmannsplass i Briskebyen som vi har restaurert og gjort beboelig så jeg vet litt om dette. På bloggen min: verna trehus har jeg begynt å nøste i hva vi har gjort, men litt rotete.
  Hilsen Ingun

  Liker

  1. Takk skal du ha! Har vært igjennom mange restaureringer med glede og forvilelse. Skal prøve å gjøre ting antikvarisk forsvarlig med Villa Heiberg, denne gangen har jeg god tid til å dokumentere og planlegge, men noen kompromisser blir det som alltid med gamle trehus.. Flott blogg du har, spennende prosjekter og flotte løsninger med forbilledlige antikvariske tilnærminger, imponerende..:) Stå på! Bygningsvernhilsen Roger

   Liker

 2. Hei:-), navnet Bergfall er sammensatt. Berg relateres til opprinnelig byggherre Heiberg, arkitekten Schytte-Berg og eier frem til 1960 Snilsberg. Fall er relatert til nåværende eiere Falldalen. Bygningen er forankret på et berg og ligger i et fall som historisk har hatt ulik betydning, f.eks en rydning el. skrått lende. Dette har også hatt en naturlig betydning for navnevalget. Mvh Roger

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s