Nostalgiske adventskalendere

Det nærmer seg advent og for mange, både små og store, er adventskalenderen en kjær førjulstradisjon. I nettbutikken vår, Gamletrehus.no har vi i år et utvalg adventskalendere, alle gjentrykk etter originaler fra 1940- 50- og 60-tallet.

Men kalenderhistorien starter lenge før 1940-tallet. Som mange av våre juleskikker kom adventskalenderen fra Tyskland. Allerede på 1800-tallet finnes historier om forløpere, der man telte ned dagene til jul på ulike måter. Den første trykte adventskalenderen kom på markedet i 1902, men ikke i den formen vi kjenner i dag.

Det er Gerhard Lang (1881-1974) som anses som adventskalenderens oppfinner. I hans barndom tegnet moren hans 24 firkanter på et ark, og i hver rute var det sydd fast en liten kjeks. Hver dag i desember fikk han spise en kjeks og slik telle ned dagene til julaften. Som voksen gledet han barn med å gi dem noen av de aller første trykte adventskalendrene. Den første kalenderen på hans forlag Reichhold & Lang, ble utgitt i 1903. Forlaget ga ut kalendere fram mot første verdenskrig, da det ble stopp.

Fra 1920 økte etterspørselen etter kalendere igjen, og det var dette året Gerhard Lang ga ut den første kalenderen med luker. Den startet 6. desember, på St. Nikolas dag og hadde en ny luke hver dag fram til 24. desember. Det var også Lang som ga ut den første kalenderen med sjokolade bak lukene, i 1926. Gjennom 1920- og 30-tallet kom mange kalendere i handelen, før det igjen ble stopp under andre verdenskrig.

Adventstreet kan ses som en forløper for dagens adventskalendre og kan dokumenteres tilbake til 1846. Første søndag i advent ble et lite tre tatt inn, og hver dag fram til julaften ble det lest et bibelvers som ble hengt på treet sammen med et tent lys. I begynnelsen var lappene skrevet for hånd, men bildet viser Für den Adventsbaum fra 1895, med trykte vers. Lappene har form som et vinblad med bilde på den ene siden og tekst på den andre. Foto fra Deutsches Weihnachtsmuseum.
To av de første, trykte adventskalenderne. Til høyre: En litt senere utgave av juleuret, første gang utgitt i 1902. Hver dag har et vers og man flytter viseren en dag nærmere jul. Kalenderen starter den 13. desember. Til venstre: Gerhard Langs kalender «Im Lande des Christkinds» fra 1903, illustrert av Richard Ernst Kepler. Her skal bilder klippes ut og limes på teksten med riktig nummer fra 1. til 24. desember. Kilde: Mein Weihnachtskalender.de
Den aller første kalenderen med luker fra 1920, «Christkindleins Haus», illustrert av Dora Baum. Utgitt av forlaget Reichhold & Lang, pionerer på adventskalendere.

Den første norske adventskalenderen ble utgitt av Røde Kors barnehjelp i 1937 og var illustrert av Edvarda Lie. Aftenposten presenterte den gang nyheten med bilde og skrev at vi hadde fått denne nye juleskikken fra Sverige, der den første kalenderen kom i salg i 1934. Røde Kors sin kalender fra 1937 ble solgt til inntekt for skolefrokost til barn i Finnmark. Edvarda Lie (1910-1983) var maler, tegner og illustratør. Hun laget omslag for blader og aviser, tegnet julekort – og altså Norges aller første adventskalender.

Røde Kors barnehjelp ga ut kalendre i noen år etter 1937, men under krigen ble adventskalendre rammet av rasjoneringsbestemmelsene. I 1947 startet Norsk Speiderpikeforbund med sin egen adventskalender, den første kan ses under. Den ble tegnet av Elisabeth Boye Gregersen.

Røde Kors lanserte Norges første adventskalender i 1937. Kalenderen ble illustrert av Edvarda Lie, en anerkjent maler og illustratør. Fra Aftenpostens arkiv
Norsk Speiderpikeforbunds kalender fra 1947 hadde 25 luker, den siste på første juledag. Foto: Speidermuseet

Etter andre verdenskrig startet produksjonen og eksporten av tyske kalendere opp igjen for fullt, og den aller første kalenderen som kom for salg i USA i 1946 var av tysk fabrikat. Den ble solgt til inntekt for arbeidet til den nasjonale epilepsiforeningen. Kalenderen ble fotografert sammen med barnebarna til president Eisenhower. Denne kalenderen, Die Kleine Stadt, og andre nostalgiske gjentrykk av tyske kalendere fra 1940- og 50-tallet fås nå i nettbutikken til Gamletrehus.no

Den lille byen, tysk adventskalender fra 1946. Du finner den i nettbutikken til Gamletrehus.no
Førjulsstemining i nostalgisk bymiljø er et typisk motiv på kalendere fra etterkrigstidens Tyskland, etter original fra 1954.
Nostalgiske kalendere med mange detaljer å fordype seg i er koselig i førjulstiden. Øverst til venstre en kalender fra 1952, til høyre kalender fra 1955 i uvanlig langsmalt høydeformat, se mer på Gamletrehus.no

HAR DU OPPLYSNINGER?
Det finnes, så vidt jeg vet, ingen bevarte eksemplarer av Røde Kors sin julekalender fra 1937. Men kanskje er det et eksemplar der ute et sted? Vet du om et, er jeg svært interessert i å se et fargebilde, så tips meg gjerne! kontakt@gamletrehus.no 🙂

KORT OM FORFATTEREN
Jeg heter Marit Odden og driver til daglig Gamletrehus.no sammen med Roger Falldalen. Jeg jobbet i mange år med juletradisjoner ved Norsk Folkemuseum i Oslo, har skrevet mange artikler om emnet, og også bidratt i en rekke aviser og magasiner. I tillegg deltatt i flere radioprogrammer og i TV.

I julesesongen legger jeg ut stoff om juletradisjoner på min Facebookside «Gammeldags Jul» og er ansvarlig for det historiske julesortimentet i nettbutikken hos Gamletrehus.no.

Ikke følger av bloggen vår?
Bli gjerne følger og motta varsel hver gang vi legger ut nye innlegg..

LES MER:
En god oversikt på tysk: Klikk her
God oversikt på engelsk: Klikk her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s