Plantefarging

Å lære farging med naturmaterialer er noe som har stått på ønskelista til Marit i Villa Bergfall lenge. I oktober 2021 holdt Hamar Husflidslag kurs i plantefarging på Åker gård og da var muligheten der!

Det er mulig å lage mange vakre farger og nyanser med plantefarging. En av kursholdernes prøvesamling. Foto: Villa Bergfall

Siden vi var for sent i sesongen til å høste inn råvarer i naturen, ble det brukt ferdiglaget «konsentrat» fra tidligere i sommer, fargesupper oppbevart på flasker. Kurset tok for seg farging av ullgarn, det ble brukt norskprodusert 2-tråds garn fra Rauma.

For å få garnet til å ta til seg farge må det forbehandles med beising. Bildet til venstre viser prosessen, der alunpulver løses opp i vann før vått garn legges oppi og varmes opp til 90 grader. Det må ligge en time på denne temperaturen. Når garnet er beiset kan det brukes til farging med en gang, eller lagres og bløtlegges igjen før det farges. Til høyre er en av «fargesuppene» klare. Det våte, beisede garnet bør ha samme temperatur som suppen da det has oppi kjelen, så varmes vann og garn opp sammen. Foto: Villa Bergfall

Veldig mange planter gir fargestoffer. På kurset brukte vi løkskall, høymole, prikkperikum, reinfann, gullris og takrør. Mange av de innenlandske plantene gir gule eller grønne nyanser. For å få røde farger, har både krapprot og cochenillelus lenge vært importert til Norge. Vi testet også disse rødfargene. Et farget garn kan legges oppi et nytt fargebad og overfarges. Dette gir igjen nye farger. Prikkperikum overfarget med krapp ga for eksempel en fin, varm brunfarge.

Til venstre bløtlagt krapprot som gir en varmrød farge og til høyre knuste cochenillelus som gir en rødlilla farge. Det første badet gir kraftigst farge, men man kan fortsette å lage stadig svakere nyanser til alle fargestoffer i badet er brukt opp. Foto: Villa Bergfall

Kurset ga en introduksjon til plantefargingens verden og kunnskap til å kunne eksperimentere videre på egen hånd. Det er mye å utforske – et bad i jernvitriol vil mørkne farget garn, og det å legge samme garn i flere fargebad gir uendelige muligheter. Å farge grått og hvitt garn i samme bad gir forskjellige nyanser. Planen er å kjøpe inn garn, beise det og la det ligge til inspirasjonen kommer eller når den rette planten er klar for høsting!

Etter som helga gikk mot slutten ble det stadig flere fargenyanser å studere. Alle hesper ble merket med nummer, slik at vi holdt styr på hva som var farget i hvilke bad. Foto: Villa Bergfall

Ved å ta garnet ut av badet tidligere får man lysere nyanser, det ble blant annet mange fine varianter av krappfarget garn på kurset.

Etter kurset satt alle deltagerne igjen med en god del garn. Nå er det bare å finne ut hva som skal lages av dette, og om noe av det skal farges videre til nye farger eller nyanser. Foto: Villa Bergfall

Nå skal garnet som ble farget på kurset bli til skjerf, votter og luer gjennom vinteren. Til sommeren planlegges det nytt kurs der vi lærer å sanke og bruke ferske råvarer. Gleder meg allerede!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s