Kostymeoppdrag – Anna i Ødemarka

Historien om Anna på Haugsetvollen ble en bestselger da Dagfinn Grønoset ga ut boka Anna i ødemarka i 1972. I år var det 10-årsjubileum for spelet om Anna, som Kopparleden teaterlag setter opp annet hvert år på Engerdal setermuseum. Marit Odden fra Villa Bergfall hadde i år ansvaret for kostymer på spelet for fjerde gang.

Bildet over: Fra første kostymeprøve 2021. Hilde Drevsjømoen som Anna og Marianne Danielsen Søgaard som Jenny. Foto: Tina Mari Røsten

Anna Widén (1890-1973) levde et strevsomt liv. Hun ble satt bort til fremmede som liten, vandret rundt og tok seg arbeid der det var å få sammen med ektemannen Lang-Karl, før hun kom til Haugsetvollen ved sjøen Isteren i Engerdal. Der ble hun resten av livet og jobbet hardt for å få driften på en øde fjellgård til å gå rundt. Annas liv og slit er vanskelig å forestille seg i dag. Hennes historie var ikke unik, og kanskje det var derfor den slo så bredt an. Anna ble en representant for slitet, og en tid og arbeidsformer som var på vei bort da boken om henne ble publisert.

«Anna i ødemarka», Anna Widén, fotografert rundt 1970. Foto: Dagfinn Grønoset / Anno Glomdalsmuseet, cc by-sa

Siden starten i 2011 har Kopparleden brukt en god blanding av profesjonelle og amatører på scenen. Lokalmiljøet er sterkt involvert og den frivillige innsatsen bak scenen er også stor. Engerdal er en stor kommune i areal, men liten i folketall. Men det er mange dyktige utøvere derfra, både skuespillere og musikere og spelets egen fotograf, som har tatt bildene i denne saken. Med noen gode forsterkninger fra nabokommunen Trysil og profesjonelle regisører og skuespillere fra andre steder i landet blir dette en forestilling med alle kunsteriske ambisjoner på plass.

Johan (Sten Bjørge Skaslien Hansrud) og Jenny (Marianne Danielsen Søgaard) har besøk av selveste Post-Peder (Per Inge Trøan Sømåen) Fra årets første kostymeprøve. Foto: Tina Mari Røsten
Fra første kostymeprøve 2021, Marit Synnøve Berg som Tyri, Einar Hyllvang som Jo og Anders Kippersund som Ole Johan. Foto: Tina Mari Røsten.

Spelet har rundt 30 aktører på scenen og målet med kostymene er å gi et tidsbilde fra Annas unge år på 1920-tallet. Dette er – med unntak for i en scene – langt fra klærne i den tidens moteblader. Her er det arbeidsklær slik de ble brukt i bygder på østlandet som skal vises. Inspirasjonen fås fra fotografier fra perioden. Mye klær kjøpes på bruktbutikker og loppemarkeder – det gjelder å få mest mulig for pengene – og det er bare fint hvis stoffene ikke ser helt nylagde ut. Disse plaggene sys om til tidsriktige snitt og tilpasses til de ulike aktørene. Det er etterhvert bygget opp et kostymelager, men det er alltid rom for forbedringer, ønsker om endringer – og det er bruk for nye klær til nye skuespillere.

Et av mange inspirasjonsbilder fra Digitaltmuseum.no. Slåttonn på Myreng i Ringsaker på 1920-tallet. Foto: ukjent / Anno Domkirkeodden, cc pdm

Marit er i utgangspunktet utdannet kjole- og draktsyer og har jobbet med historiske kostymer for museer og teater gjennom mange år. Hun har fordypet seg i lokal draktskikk i Østerdalen gjennom studier og er generelt interessert i lokalhistorie. Kostymeoppdraget er en inspirererende og morsom jobb for et flott ensemble og produksjonsteam. Det er også fint å få frisket opp gamle ferdigheter når man ikke lenger driver med søm og drakthistorie på heltid!

Ole Johan (Anders Kippersund) og noen av forestillingens dyktige barn og ungdommer. Fra generalprøven. Foto: Tina Mari Røsten.
De yngste skuespillerne skaper fine scenebilder i stykket. Fra første kostymeprøve 2021. Foto: Tina Mari Røsten.

Gjennom et par intense uker i Engerdal har skuespillere og musikere sine øvinger, alt av kostymer finnes fram, prøves inn og endres, og nye plagg produseres.

Glimt fra bak kulissene. Foto: Villabergfall.com
Glimt fra bak kulissene. Noen plagg sys helt fra bunnen, og da er utfordringen at de ikke skal se for nye og ubrukte ut. Her brukes mange knep, både sandpapir, skokrem, tørrshampo med farge og mye mer finnes på lager! Foto: Villabergfall.com

Produsent Hilde Drevsjømoen spiller også hovedrollen som Anna. Ida Høy hadde årets regi og Anders Lillebo var musikalsk leder. I august 2023 blir det ny runde, har du ikke vært i Engerdal før er det vel verdt å ta turen!

Espen Alknes som Lang-Karl sjarmerer Anna (Hilde Drevsjømoen) i deres første møte. Fra generalprøven. Foto: Tina Mari Røsten.
Et lite kulturkræsj oppstår når engelske turister finner veien ut i ødemarka. Fra første kostymeprøve. Foto: Tina Mari Røsten.
Bare klesvasken igjen, så er vi klare til neste gang! Foto: Villabergfall.com

Ikke følger av bloggen vår?
Bli gjerne følger og motta varsel hver gang vi legger ut nye innlegg.. 👌

En kommentar om “Kostymeoppdrag – Anna i Ødemarka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s