Historien om Anna på Haugsetvollen ble en bestselger da Dagfinn Grønoset ga ut boka Anna i ødemarka i 1972. I år var det 10-årsjubileum for spelet om Anna, som Kopparleden teaterlag setter opp annet hvert år på Engerdal setermuseum. Marit Odden fra Villa Bergfall hadde i år ansvaret for kostymer på spelet for fjerde gang.

Anna Widén (1890-1973) levde et strevsomt liv. Hun ble satt bort til fremmede som liten, vandret rundt og tok seg arbeid der det var å få sammen med ektemannen Lang-Karl, før hun kom til Haugsetvollen ved sjøen Isteren i Engerdal. Der ble hun resten av livet og jobbet hardt for å få driften på en øde fjellgård til å gå rundt. Annas liv og slit er vanskelig å forestille seg i dag. Hennes historie var ikke unik, og kanskje det var derfor den slo så bredt an. Anna ble en representant for slitet, og en tid og arbeidsformer som var på vei bort da boken om henne ble publisert.

Siden starten i 2011 har Kopparleden brukt en god blanding av profesjonelle og amatører på scenen. Lokalmiljøet er sterkt involvert og den frivillige innsatsen bak scenen er også stor. Engerdal er en stor kommune i areal, men liten i folketall. Men det er mange dyktige utøvere derfra, både skuespillere og musikere og spelets egen fotograf, som har tatt bildene i denne saken. Med noen gode forsterkninger fra nabokommunen Trysil og profesjonelle regisører og skuespillere fra andre steder i landet blir dette en forestilling med alle kunsteriske ambisjoner på plass.


Spelet har rundt 30 aktører på scenen og målet med kostymene er å gi et tidsbilde fra Annas unge år på 1920-tallet. Dette er – med unntak for i en scene – langt fra klærne i den tidens moteblader. Her er det arbeidsklær slik de ble brukt i bygder på østlandet som skal vises. Inspirasjonen fås fra fotografier fra perioden. Mye klær kjøpes på bruktbutikker og loppemarkeder – det gjelder å få mest mulig for pengene – og det er bare fint hvis stoffene ikke ser helt nylagde ut. Disse plaggene sys om til tidsriktige snitt og tilpasses til de ulike aktørene. Det er etterhvert bygget opp et kostymelager, men det er alltid rom for forbedringer, ønsker om endringer – og det er bruk for nye klær til nye skuespillere.

Marit er i utgangspunktet utdannet kjole- og draktsyer og har jobbet med historiske kostymer for museer og teater gjennom mange år. Hun har fordypet seg i lokal draktskikk i Østerdalen gjennom studier og er generelt interessert i lokalhistorie. Kostymeoppdraget er en inspirererende og morsom jobb for et flott ensemble og produksjonsteam. Det er også fint å få frisket opp gamle ferdigheter når man ikke lenger driver med søm og drakthistorie på heltid!


Gjennom et par intense uker i Engerdal har skuespillere og musikere sine øvinger, alt av kostymer finnes fram, prøves inn og endres, og nye plagg produseres.


Produsent Hilde Drevsjømoen spiller også hovedrollen som Anna. Ida Høy hadde årets regi og Anders Lillebo var musikalsk leder. I august 2023 blir det ny runde, har du ikke vært i Engerdal før er det vel verdt å ta turen!



Ikke følger av bloggen vår?
Bli gjerne følger og motta varsel hver gang vi legger ut nye innlegg.. 👌
Kjempebra jobba Marit!! Må få sett spelet neste år.
LikerLikt av 1 person