Nytt lys i gammel lampe og gammelt snelleanlegg!

Gleden var stor da en flott lampe, som en gang hang i en av stuene i Villa Bergfall, har returnert til huset via arvinger etter en tidligere eier. 

På et gammelt fotografi så vi hvordan det gamle snelleanlegget en gang hadde sett ut og fant ut at det måtte bare gjenskapes

Kort om gamle elektriske anlegg i Norge
Snelleanleggene med porselensknotter og tekstilledninger kom i elektrisitetens barndom på 1890 tallet i Norge. De ble installert til rundt 1930, deretter tok kuloledninger til elektrisk husinstallasjon over (gummisolert kabel med ytre mantel av aluminium) frem til 1960- tallet. Fra ca 1970 tok plastisolerte ledninger over med ulike betegnelser som f.eks PBL, PP, PRL og PR. Denne typen ledninger benytter vi den dag i dag

I Villa Bergfall har det i løpet av restaureringsperioden dukket om mye elektrisk historie fra byggeåret 1898 og frem til i dag. Først tekstilledninger (tidligere benevnt som glansgarnledninger) og fra ca 1930 kulo ledninger som, relatert til lampepunkter i noen rom, fortsatt er i bruk. Deretter, fra ca 1970, ble store deler av det elektriske anlegget byttet til plastledninger.

SNELLEANLEGG FINSTUA

Dette fotografiet fra «salonen» i Villa Bergfall er tatt rundt 1930. En fantastisk kilde for oss som viser hvordan huset har sett ut innvendig i deler av  finstuen. Bildet er også til svært god hjelp for å gjenskape det elektriske snelleanlegget. Foto: Normann / Domkirkeodden
Det gamle fotografiet og merker i himling/vegg etter porsenlensisolatorer ga en eksakt mulighet for å plassere isolatorknopper og tvunnet stoffledning etter opprinnelig plassering. Montering er enkelt. Foto: Villa Bergfall

TIPS! Porselensknopper, tøyledning og historiske lamper fås kjøpt i nettbutikken hos Gamletrehus.no

Vi fikk kyndig elektrikerhjelp til selve tilkoblingen. Restaurering av gamle elektriske snelleanlegg gikk ut av faget på 1990 tallet så stadig færre elektrikere er kjent med disse anleggene. Heldigvis finnes det fremdeles entusiaster blant elektrikere som holder kunnskapen i hevd. Foto: Villa Bergfall
Det er noe eget med gamle lysbrytere.. Denne  flotte vippebryteren i porselen fant vi på et bruktmarked. Etter litt reparasjon er denne god som ny! Foto: Villa Bergfall
Lampa på plass igjen, med lys i, på samme sted den hang for over 100 år siden. Foto: Villa Bergfall
Lampen over spisestua fra tidlig 1900. Foto: Villa Bergfall

SNELLEANLEGG HOVEDKJØKKENET
På kjøkkenet installerte vi 3 ledet (jordet) snelleanlegg.

Den ombygde parafinlampen fra sekelskiftet 1900 fikk vi tak i på en auksjon. Det var spor etter det gamle snelleanlegg i kjøkkentaket og lampen ble montert på tilnærmet samme sted som opprinnelig. Foto: Villa Bergfall
Denne lampen i messing med munnblåst kuppel monterte vi i kjøkkentaket – 1930 talls i utrykket. Foto: Villa Bergfall

Snelleanlegget er kun montert relatert til lampepunkter og har følgelig lite belastning. Vi har planer om å montere tøyledninger i to andre rom i Villa Bergfall. Det er noe eget med snelleanlegg og det bidrar flott til det historiske uttrykket i rommet, synes vi.

Ikke følger av bloggen vår?
Bli gjerne følger og motta varsel hver gang vi legger ut nye innlegg.. 👍

2 kommentarer om “Nytt lys i gammel lampe og gammelt snelleanlegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s