Vi har kastet et moderne klosett fullt av plastdeler og fikk tak i (gratis) et skikkelig gammelt «evigvarende klosett» med høytspylende sisterne.
Klosettet er lokalisert i kjelleren i Villa Bergfall og brukes i fm. kurs vi avholder. Det er derfor ikke i daglig bruk, kvaliteten er upåklagelig men det bruker vel mye vann ved nedtrekk!
Historien om gamle vannklosetter i Norge er fascinerende. I Kristiania kom disse så smått på slutten av 1800- tallet og betydde en stor forbedring i forhold til utedoer/tørrdoer.
Det første sikkert dokumenterte vannklossettet kom allerede i 1858 i Kirkegata 6 hos konsul og bankier Nicolai August Andresen og hans leieboere.
På begynnelsen av 1900 tallet var det få vannklossetter i hovedstaden men det økte raskt.
– 106 stk i leiligheter i år 1900 + et fåtalls eneboliger
– 1269 registrert i 1911
– 12 000 i 1920
Når det ble bestemt at kloakken kunne gå rett i fjorden i 1928 økte antallet i stort omfang.
– 75 000 i 1940
Fra 1945 ble alle nye boliger utstyrt med vannklosett i hovedstaden.
I 1973 hadde omkring 73 % av norske hjem vannklosett
(opplysninger ovenfor er hentet fra Wikpedia, Oslo Byarkiv m.fl)

HØYTSPYLENDE KLOSETT VILLA BERGFALL
Når de første vannklosettene ble installert i Hamar vet vi foreløpig ikke – men vi har godt håp om å finne ut av dette i nærmeste fremtid.
Imidlertid er vi blitt fortalt at det første vannklosettet i Hamar ble installert i Villa Bergfall.
Vi holder på å undersøke når vannklosett ble installert i Villa Bergfall. Det er ikke nevnt i branntakster fra 1898 og 1910 fra Villa Bergfall (lenke til Statsarkivet som har brukt Villa Bergfall som referanse).

Vi var så heldig å få tak i et gammelt høytspylende vannklosett fra en gård utenfor Hamar, med god hjelp fra rørleggerfirma Oljefyringsservice. Klosettet var i svært god forfatning mens sisternen hadde temmelig mye rust innvendig.



Fordelen med støpt sisterne at den kun overflateruster og med litt vedlikehold kan de i praksis vare evig. Spylerøret kunne man få kjøpt i bly eller stål – det er opplysninger som vi har funnet i en gammel innkjøpskatalog for rørleggere fra den tiden.
Dagens billige vannklosetter er som regel i elendig kvalitet og har kort levetid – mye plastdeler forkorter også levetiden betraktelig.
Overflaten behandlet vi med en galvaniseringsløsning Zinga som tåler mye påkjenning. Zinga er en belgisk patent fra 1970 tallet som også benyttes mye av Jernbaneverket på master, stolper etc.
Etter innvendig sandblåsing av sisternen var det tid for montering. Vi kontaktet røleggerfirma Oljefyringsservice som synes oppdraget var spennende og morsomt.
Det gikk veldig raskt å montere klosettet da festene passet nøyaktig med de gamle hullene på veggen, det tyder på at det har vært samme type klosett på veggen fra begynnelsen av !












Klosettet er montert i kjelleren i det gamle toalettrommet. Etter at det har blitt brukt i forbindelse med kurs i Villa Bergfall kan vi konstantere at klosettet fungerer veldig bra og med minimalt vedlikehold kan det vare i generasjoner :-).
PS! Ønsker du å bli varslet når vi legger ut innlegg?. Det er enkelt, registrer deg som følger på bloggen 👍 🙂
så fin historie.
LikerLikt av 1 person
Takk skal du ha Anne 🙂
LikerLiker
Fantastisk som dere står på!
Det er virkelig imponerende. 👌
LikerLikt av 1 person
Takk skal du ha 🙂
LikerLiker
Hei. Logoen tilhører Porsgrund sanitærporselen.
LikerLiker
Hei, takk for opplysningen – det er til stor hjelp for å kunne identifisere når klosettet ble produsert 🙂
LikerLikt av 1 person