Skraping og malingsfjerning – sørveggen Villa Bergfall

Ett tilbakeblikk på arbeidet vi startet i 2016  med å skrape bort gammel maling på sørveggen på Villa Bergfall. En tidkrevende prosess men det var verdt slitet, den gamle kledningen var i svært høy kvalitet..

Sørveggen er opprinnelig fra 1898 og har vært malt transparent brun og det kan se ut som denne behandlingen varte til 1955 da husets hovedfarge ble malt med rød linoljemaling.

Senere har utvendig kledning blitt malt med alkydoljemaling (som har vært vanlig de siste 50 år) – dette er uheldig da malingstypen (og moderne maling) ikke trenger godt inn i høvlet panel. Da moderne maling trenger noe bedre inn i uhøvlet virke har uhøvlet virke (ofte i svært dårlig kvalitet) vårt enerådende på utvendig kledning siste 50-60 år.

Som følge av bruken av moderne maling har dette medført stedvis mye skraping og malingsfjerning – spesielt på sørveggen som er mest eksponert for sol.

Ekte linoljemaling (med naturpigmenter og uten løsemidler) er etter min mening og erfaring eneste holdbare og beskyttende malingstype over lang tid på høvlet panel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På sørsiden på Villa Bergfall har moderne alkydoljemaling stedvis avflaket i stort omfang, en kjent problemstilling på gammel høvlet panel – trevirket er heldigvis friskt på det meste av  kledningen og det går greit å skrape bort løse flak/maling med rett utstyr.- Foto: Roger Falldalen

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg blir alltid oppgitt når akrylmaling oppdages. Dette betyr mye malingsfjerningsjobb og muligheter for råte/fuktskader bak den tette malingen. Akrylmaling er helt tett, som gummi og kanskje gammel høvlet trevirke sin verste fiende. Bildet er fra omramming med gotiske spissbuer rundt vindusomramminger på Villa Bergfall – Foto: Gamletrehus.no

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så galt kan det gå!  De opprinnelige vindskiene ble malt for noen år siden med akrylmaling,  denne er sprukket opp og innesperret fukt bak malingslaget har gitt omfattende råteskader. Dette blir ofte ikke synlig før det er for sent! Alle vindskier måtte byttes –  Foto: Gamletrehus.no

 

Både moderne maling (dyr og billig) og dårlig linoljemaling vil i de aller fleste tilfeller se fint ut over noen få år, men deretter kan store problemer oppstå som avflaking, flassing og i verste fall råteskader. Dette finner vi eksempler på flere steder på Villa Bergfall og er også en kjent problemstilling på f.eks mange norske trekirker. Skadene kan være omfattende og svært kostnadskrevende å rette opp.

Her hadde vi 2 valg på Villa Bergfall:

  • enten å male utenpå moderne maling med linoljemaling, dette vil feste seg til den moderne malingen men vil bare forsterke et problem (bygge et tykkere malingssjikt).
  • fjerne malingen med skraping og med Ir-lamper.  Dette gir et optimalt grunnlag for maling med linoljemaling som vil trekke seg inn i trevirket og gi en svært god beskyttelse samtidig som treet får puste (tørker etter fuktig vær).

Vi valgte det siste alternativet, riktignok det mest arbeidskrevende men helt klart beste løsning over tid. Dette gir også minimalt med vedlikehold i årene som kommer. Kun ett fornyelsesstrøk når malingen er mattet godt ned etter noen år eller det er også mulig å friske opp fargen med kokt linolje når linoljemalingen er tilstrekkelig nedmattet. Dette fungerer bra men er ikke like langtidsholdbart som å male med fornyelsesstrøk.

I de aller fleste tilfeller valgt vi å fjerne moderne alkydoljemaling der dette:
– hadde begynt å flake/sprekke opp (skrapet med god tohåndsskrape)
– var tydelig for tykke malingslag (fjernet med IR-lampe)

I tillegg var det helt nødvendig at all akrylmaling (plastmaling) ble fjernet med IR-lampe. Malingstypen var på vindusrammer, omramming rundt vinduer og vindskier

NB! For å få et godt resultat må underlaget være tørt 15-18% og nok maling må være fjernet slik at linoljemaling trekker inn i treverket. Dette gir optimalt feste for malingen til underlaget.

Det er ofte ikke nødvendig å fjerne all maling (unntak akrylmaling som bør fjernes helt) hvis malingen er tilstrekkelig matt og nedbrutt vil nytt malingslag med linoljemaling trekke godt inn i trevirket og gi en optimal beskyttelse.

TIPS! Ta en vannprøve. Spray litt vann på overflaten, hvis vannet trekker seg inn vil også linoljemaling trekke seg inn. Hvis vannet renner av bør mer maling skrapes bort eller fjernes for ikke å bygge opp for tykke lag som senere kan flake av.

SKRAPING
Billigskraper er helt uegnet til skrapearbeide – de blir fort sløve (dårlig stål) og mange av disse kan heller ikke slipes (kort varighet).

Vi benytter 3 typer Speedheater skraper som tilsammen dekker de aller fleste faser og profiler på kledning og utsmykking. Disse er 2 hånds som gir kraftige drag og god kontroll. Bladet kan også slipes og  i svært god kvalitet – hvilket gir en lang levetid.

Skrapene fås kjøpt i nettbutikken hos Gamletrehus.no

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Riktige skraper er helt nødvendig for et godt resultat – her er de tre ulike Speedheater kvalitetsskraper vi benytter, som tilsammen letter skrapearbeidet og gir et flott skraperesultat – Foto: Gamletrehus.no

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Profilskrape – har ulike skjær og benyttes til  de fleste større profiler – Foto: Gamletrehus.no
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fjellpanelskraper – har ulike skjær og benyttes på flate partier og i «V» faser på f.eks panel samt rette kanter (90 grader og 45 grader) – Foto: Gamletrehus.no
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bumerangskrape – benyttes til mindre profiler samt vindusrestaurering og møbelrestaurering – Foto: Gamletrehus.no


MALINGSFJERNING APPARATER

Vi har benyttet 3 typer apparater for malingsfjerning:

Speedheater Standard og Classic – meget effektivt malingsfjerningsapparat, kan også fås kjøpt med svingarm (Classic sett) som letter arbeidet og sparer slitasje på skuldre og arm. Brukes mest til malingsfjerning på større områder.
Speedheater Cobra – utmerket til listverk, vinduer og mindre bygningsdeler
Spotheater – en rimeligere variant men tilnærmet samme bruksområder som Speedheater Standard.

Alle apparatene fås kjøpt i nettbutikken hos Gamletrehus.no

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her fjernes akrylmaling på vindusomrammingen med «Spotheater» malingsfjerner. Påføring av linoljemaling vil trekke godt inn i treverket (i motsetning til moderne maling) og gi en god beskyttelse i mange år fremover – Foto: Gamletrehus.no

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Speedheater benytter vi ofte, denne fjerner opptil 20 lag maling på 20 sekunder! – Foto: Villa Bergfall

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På denne hjørnekassen sees tydelig oppsprekking og avflaking av alkydoljemaling type «Drygolin» som ble brukt for noen år siden. Vi valgte å fjerne malingen da overmaling bare vil forsterke et problem – vi benytter «Speedheater Cobra», utmerket til denne oppgaven – Foto: Gamletrehus.no

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter skraping og malingsfjerning, her eksempel fra vindskier og bjelke, legges et tynt strøk linoljegrunn fra WIBO. Dette er en diffusjonsåpen linoljegrunn og inneholder 20 % sinkhvitt som er naturlig sopphemmende Foto: Gamletrehus.no

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter skraping og fjerning av partier med for mye maling samt avflaking/avflassing – påfører vi linoljegrunn som trekker godt inn i underlaget. Påfølgende mellomstrøk har fetere linoljeinnhold mens toppstrøket har fetest bestanddel av linolje. På denne måten dannes et slitesjikt som også tillater veggen å puste (diffusjonsåpent) – Foto: Gamletrehus.no

 

linoljegrunning_linoljemaling_12
Bilder viser ulike stadier i påbegynt maling på kledningen på Villa Bergfall. Opprinnelig panel fra 1898, kopimalt panel (utskiftet ødelagt panel), flekkgrunning og helgrunning – Foto: Gamletrehus.no

Vi benytter WIBO linoljemaling som er basert på tysk linolje med høyt kokepunkt, inneholder 20% sinkhvitt (naturlig sopphemmende) og skal ikke spees ut med f.eks løsemidler som white-sprit, terpentiner etc.

WIBO er en ekte linoljemaling, miljøvennlig og  med lange tradisjoner. Malingen er overmalbar etter +/- 24 timer.

Vi blander WIBO linoljemaling i alle farger som vi leverer til privatkunder, museer og profesjonell malerer. WIBO linoljemaling fås kjøpt hos Gamletrehus.no

Sørsiden på Villa Bergfall har vært den mest arbeidskrevende fasaden på bygningen. Sol og vind nedbryter overflaten raskere enn øvrige fasader. Vi har derfor lagt stor vekt på å gjøre et godt grunnarbeide som temmelig sikkert vil eliminere fremtidige problemer  med avflaking, avflassing m.m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er snart 4 år siden vi startet å male sørsiden og vi kan med stor tilfredshet se at det ikke er antydning til avflaking, flassing, blæring eller sopp.

 

De tre ovrige fasader er generelt av enklere karakter da det er mindre reparasjoner. Det var allikevel også her nødvendig å fjerne  det meste av moderne maling. Vi kommer tilbake med flere blogginnlegg som viser arbeidet på nord, vest og østfasaden

PS! Hvis du ikke er følger av vår bygningsvernblogg kan du enkelt registrere din e-post under «Følg..»knappen til høyre. Du vil da motta melding når vi legger ut et nytt innlegg:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s