Kjøkkenprosjekt i Villa Bergfall – Del 1

Vi er godt i gang med å tilbakeføre deler av hovedkjøkkenet i Villa Bergfall, et spennende prosjekt med noen overraskende funn..Bildet over viser parti av original metroflis fra 1898 på brannmuren omkranset av dekorlist og topplist.

Kjøkken_restaurering_oppussing_11
Kjøkkenflisene i jugendstil har før 1930 ligget på deler av kjøkkengulvet. Vi var heldige og fikk disse av en etterkommer av byggherren. På baksiden av flisene står det TA, hvilket firma er det, tro? Nederst, eksempel på annonse fra firma C. Krebs, fra Aftenposten i 1888.

Hovedkjøkkenet, som ligger i 1. etasje har i flere tiår hatt nedsenket tak og vegger belagt med huntonitplater som er hvitmalt. Kjøkkeninnredningen var nok topp moderne på 1990 tallet.

Kjøkken_restaurering_oppussing_17
Deler av hovedkjøkkenet fra ca 1990, nedsenket tak på ca 3 meters høyde og huntonittplater på veggene og som takplater..
Kjøkken_restaurering_oppussing_12
Parti fra kjøkkenet. Legg merke til buen som var en mye brukt løsning på deler av 1980- tallet..
Kjøkken_restaurering_oppussing_20
Riving i gang! Vi ante ikke hva som befant seg over det senkede taket på kjøkkenet. Det viser seg at panelet fra byggeåret 1898 heldigvis i stor grad er intakt. Lysegrått tak og knallblå vegger var fargekombinasjonen 😊. Taklistene er dessverre fjernet..
Kjøkken_restaurering_oppussing_24
Nytt kjøkkenfunn! Vi ble temmelig overrasket da denne krysspostdøren fra 1898 dukket opp bak oppvaskbenken, til nå skjult under papp og huntonitt. Her var det inngang til spiskammeret. Forfatningen er ganske dårlig, men den lar seg restaurere.

Vi velger imidlertid å la døren være der den er da det skal bli en kjøkkeninnredning på denne veggen. Hvem vet, kanskje noen i fremtiden vil ta frem igjen døren..?

Kjøkken_restaurering_oppussing_100
Kaos på kjøkkenet, sekundærtaket er fjernet helt og takhøyden er nå ca 4 meter. Og vi har endelig vann og stekeovn igjen!

Kjøkkeninnredningen i bjørk som monteres skaffet vi på Finn.no. Med brukt stekeovn kom den på ca 7000,-  Vi er godt fornøyd med kjøpet 🙂

Kjøkken_restaurering_oppussing_60
Kaoset på kjøkkenet fortsetter… 2 hydrauliske jekker à 10 tonn løftekapasitet, har vært i bruk for å rette opp skjevheter i taket. En av oss var spent, den andre skrekkslagen 🙄😨. Men det gikk bra !
Kjøkken_restaurering_oppussing_105
Det gjelder å gjenbruke! Restpanel måtte til for å få en hel vegg. Alt skal males med linoljemaling i den blågrønne fargen til venstre, originalen er antagelig fra 1930-tallet. 🎨🖌️
Kjøkken_restaurering_oppussing_130
Det snør inne! Skraping av taket på kjøkkenet – skal deretter males med ekte linoljemaling, som opprinnelig.. 🙂

Tar nok en stund før vi er helt ferdig med kjøkkenet men som alltid er det morsomt og lærerikt å avdekke historien i hvert rom i Villa Bergfall.

Følg gjerne bloggen vår– det er enkelt. Registrer deg som følger til høyre fra startsiden på bloggen og få varsler om nye innlegg/prosjekter 🙂

 

 

En kommentar om “Kjøkkenprosjekt i Villa Bergfall – Del 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s