Fru Christiansens pensjonat

I årene 1936 – 1941 var Villa Bergfall et pensjonat, en epoke i villaens historie vi til nå har visst lite om
Vi har gjennom årene snakket med etterkommere til de fleste av de tidligere eierne til Villa Bergfall. Men den mystiske Fru Christiansen som eide huset fra 1936 – 41 visste vi lite om, bortsett fra at det ble drevet pensjonat her i hennes eiertid. Dette endret seg i fjor høst da vi holdt en orientering om huset og omvisning her i samarbeid med Statsarkivet og Domkirkeodden. Vi fortalte at det hadde vært pensjonat i huset, og det var litt av et øyeblikk da en av deltagerne sa «det var bestemoren min som drev det».

fru christiansen pensjonat 12
Villa Bergfall deler av sørfasade, i Signe Christiansens eiertid – Foto: privat eie
sverdrups gate_1942_foto_toralv_bleken_nilssen_12
Villa Bergfall sørvest fasade, bildet tatt i 1942 – året etter Signe Christiansen solgte villaen. Foto -Toralv Bleken Nilssen

Vi hadde etterpå et veldig hyggelig besøk av barnebarnet og søsteren hans som både fortalte om Signe Christiansen og det de visste om perioden hun eide huset. Vi fikk også låne bilder. Plutselig hadde vi mange manglende brikker i fortellingen om Villa Bergfalls historie! Og etter 121 år er Signe Christiansen fremdeles den eneste kvinnelige eieren av huset.

fru christiansen pensjonat 15
Signe Christiansen f. Jensen – Foto: privat eie

Signe Jensen ble født på Hamar i 1885. Hun vokste opp ved melkefabrikken, der faren jobbet og hadde den lange tittelen melkekondenseringsfabrikmester. Hun ble ansett for å være en av de peneste jentene på Hamar i ungdommen. I 1905 giftet hun seg med kjøpmann Severin Christiansen som i mange år hadde manufakturbutikk i Hamar sentrum. De bosatte seg i en villa i St. Olavs gate, nabogaten til Villa Bergfall, og fikk etter hvert fem barn. Etter at hun ble enke bodde Signe Christiansen så noen år i Villa Bergfall før hun flyttet videre til et annet hus på Hamar.

Men Villa Bergfall viser seg å ikke være det første stedet Signe Christiansen tok imot gjester. Ekteparet Christiansen hadde hytte i Mesnali, en nydelig bygning i dragestil. Og der startet Signe Christiansen opp et sesongåpent pensjonat i 1929. Vi er så heldige at vi har fått lese et brev hun skrev til sønnen sin derfra i august 1930: Jeg har hat fuldt hus i hele sommer, fra begynnelsen av ferien til slut, og der jo bra. […] Jeg har hat meget servering utenom ogsaa, ogsaa har jeg hat cigaretter og spisechocolade, og dette er det god fortjeneste paa. […] Det er saa fint vær her nu saa jeg skulde gjerne være her hele september hvis jeg bare hadde gjester saa jeg tjente lidt.

fru christiansen pensjonat 17
Barnebarna husker Signe Christiansen som en aktiv dame og at arbeidsantrekket alltid var hvitt skaut og forkle. Her er hun omgitt av påskegjester på pensjonatet Bekkelund i Mesnali en gang på 1930-tallet. Foto: privat eie

Etter påsken 1931 skrev hun på nytt om pensjonatet: Ja du kan tro jeg havde fin paasketrafik, men saa har jeg vært daarlig siden og. […]. En dag var det 25 til middag og ellers var det 20 og 22 hele tiden, jeg havde leiet værelser baade hos Eline og hos Maren, enda maatte jeg si ifra mig mange, saa jeg burde bygge, men jeg mangler penger. Blir du hjemme i sommer saa faar du og Wictor sette op et hus nede i skogen, omtrent som dukkestuen, det skal ikke saa meget til til sommerbruk. Jeg skal ha gjester i pinsen og, og haaber jeg faar fuldt hus.

På begynnelsen av 1930-tallet ble fotograf Normann engasjert for å lage postkort til markedsføring av Bekkelund, som pensjonatet het. Pensjonatdriften i Mesnali fortsatte til 1960.

fru christiansen pensjonat 30
«Tilegnet Fru Christiansen – fra en fornøiet ferierende med takk for godt opphold» Tegning av Bekkelund pensjonat i Mesnali datert 1943, privat eie.

Vi vet ikke så mye om hvordan pensjonatdriften var i Villa Bergfall da Signe Christiansen eide huset og det har derfor vært veldig interessant   å få innblikk i hvordan hun drev Bekkelund. I Hamar Arbeiderblads arkiver har vi funnet en annonse om at kunstmaleren Bjørn Smith-Hald bodde i Fru Christiansens pensjonat våren 1940, og tok imot elever til malekurs. Jeg liker å se for meg at alle gjestene ble samlet til middag i spisestuen og servert av fru Christiansens gode mat. Barnebarna forteller at hun var en glimrende kokke.

Følg gjerne bloggen vår– det er enkelt. Registrer deg som følger til høyre fra startsiden på bloggen og få varsler om nye innlegg/prosjekter 🙂

2 kommentarer om “Fru Christiansens pensjonat

 1. Så morsomt å få vite mer om huset og hvem som har bodd der!
  En driftig dame, fru Christiansen. 👍

  Jeg har i dag sett på «Det sitter i veggarna» på nrk1.
  Elsker de programmene. Jeg regner med at dere kjenner til den svenske programserien?

  Beste hilsen Kjersti

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s