Hva skjuler seg under parkett, laminat etc ?

En av gledene ved et gammelt hus, er at det alltid dukker opp mye spennende historie. Når den nyeste overflaten av et gulv eller en vegg fjernes, avdekkes lag for lag med historie – både det man forventet å finne og overraskelser..

I 2016 fjernet vi parketten i et rom i andre etasje for å lydisolere, og vi gjorde flere spennende funn..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Første stopp var 60/70-tallet. En klassiker fra denne perioden som kunne fåes i flere farger..

 

avdekking av linoleum
Under dette laget var det et tykt lag med beleggrester, lim og maling. Med Spotheater malingsfjerner og forsiktig skraping fikk vi fram et nydelig linoleumsbelegg.
blomstrete linoleum som ikke har sett dagslys på 40 år.
Linoleumen ble fjernet da denen var temmelig ødelagt, men vi valgte å avdekke mønsteret på et stykke som vi skal ta vare på som dokumentasjon og hvem vet? kanskje vi kan få denne rekonstruert en gang i fremtiden..

Under den blå, blomstrete linoleumen som vist på bildet over fant vi et svært interessant tregulv. Det kommer mer om det senere!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter hvert har vi avdekket en ganske variert samling linoleum med ulike mønstre og farger i Villa Bergfall. Her fra inngangspartiet. Motivet illuderer fliser i litt stramt historismepreg.

 

gammel_linoleumsbelegg_veranda
Variasjonen og utvalget i linoleumsgulv har vært enormt på tiden rundt sekelskiftet 1900. Som navnet hinter om, er linolje en av hovedbestanddelene. Her fra det som en gang var en innglasset veranda i Villa Bergfall.

 

gamle_stuer_interic3b8r_2
Interiørbilde fra tidlig 1930-tallet med blomstrete linoleum på gulvet. I dag er det parkett, men linoleumen ligger fortsatt under parketten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En rest av belegget på bildet over ble funnet inne i anretningsrom tilknyttet dagligstua i Villa Bergfall. . Mønsteret er svært slitt og synes bare langs veggene. Samme linoleum er i finstua under parketten.

Linoleum ble funnet opp av engelskmannen Frederick Walton i 1855. Det har blitt produsert linoleum i Norge, men den store boken om norske mønstre og varianter er ikke skrevet enda. Tidfesting av mønstrene er heller ikke så enkel.

Fritt tilgjengelig på nett ligger en kanadisk prøvebok fra 1926 som viser et enormt utvalg i farger og mønstre. Her er det også gulvtepper av linoleum og datidens kvaliteter av voksduker. Les mer her (tar litt tid å åpne siden..)

Interessant er også firma Handtryckta Tapeter i Sverige som har muligheter til å lage opp gammel linoleum. Se deres Instagramkonto.

Stadig nye funn relatert til linoleumshistorie i Villa Bergfall. Vi oppdaterer med mer funn senere.. 🙂

IKKE FØLGER AV VÅR BYGNINGSVERNBLOGG?
BLI FØLGER OG FÅ MELDING NÅR VI OPPDATERER BLOGGEN MED NYE INNLEGG (SKRIV INN DIN EPOSTADRESSE I EGET FELT PÅ HØYRE SIDE AV DENNE BLOGGEN: ))

 

 

2 kommentarer om “Hva skjuler seg under parkett, laminat etc ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s