Lag blomster til juletreet!

Blomster er ikke så vanlig på juletreet lenger, men papirblomster er dekorativ pynt som det er morsomt å lage selv. Alle oppskriftene her er fra årene rundt 1900. Noen er litt tidkrevende å lage, andre er raske og enkle. Blomstene har ståltråd i enden og festes til juletreet ved å vikle ståltråden rundt grenene. Tas de forsiktig av igjen, kan de brukes år etter år.

Det går selvsagt an å bruke andre farger eller forandre størrelsene på blomstene etter smak og behag. De kan også brukes som pynt andre steder enn på juletreet!

Du trenger: silkepapir i ulike farger, grønt glanspapir, tynn, hvit kartong, vanlig hvitt kopipapir, gullfolie, gullmaling, cernit, tynn ståltråd, messingtråd, sytråd og bomull.

Verktøy: blyant, pensel, saks, linjal, passer, avbitertang, limstift, tapetkniv, vanlig smørkniv.


VALMUE
valmue_trinn_for_trinn_gammeldags_juletrepynt_15

Klipp to kvadrater av rødt silkepapir, 18 x 18 cm store. Legg dem oppå hverandre og brett dobbelt to ganger. Klipp i hjertefasong, slik bilde 1 viser. Brett ut delene, legg dem oppå hverandre og dra dem mellom tommel og pekefinger flere ganger, vri gjerne litt på dem og klem dem sammen til de ser ut som på bilde 2.

Klipp en bit grønt silkepapir ca 5 x 5 cm stor, og trekk den over en liten bomullsdott, som vist på bilde 3. Fest dette til en ca 30 cm lang ståltråd ved å surre tynnere ståltråd i underkant av bomullsdotten. Dette blir fruktknuten til blomsten.

Klipp en strimmel svart silkepapir, 4 x 14 cm lang og klipp smale frynser i den som vist på bilde 4. Surr strimmelen rundt fruktknuten, som vist på bilde 5, lim den fast.

Så stikkes ståltråden gjennom midten av selve blomsten. Drei på de to lagene så det ser fint ut.

Til slutt surres en strimmel grønt silkepapir, ca 1 x 30 cm, rundt bunnen av blomsten så den holdes fast, og videre nedover ståltråden. Ha lim på ene siden av strimmelen før du surrer, klipp av øverflødig papir når du kommer til enden av ståltråden.


LILJE

lilje_trinn_for_trinn_gammeldags_juletrepynt_55

Lag en liten kule av cernit eller et annet materiale og stikk den ned i enden på en ca 30 cm lang messingtråd. Kulen må så herdes før den males med gullmaling.

Klipp en strimmel på 3 x 7 cm i gullfolie. Klipp støvdragere av denne, 6 stykker, 0,5 cm brede, klipp ned til ca 1 cm fra strimmelens nederkant.

Lim strimmelen rundt messingtråden med kulen, strimlene skal være omtrent i høyde med kulen.

Klipp selve blomsten etter formen vist på illustrasjonen. Høyden skal være ca 8 cm. Brett blomsten rundt ståltråden, legg i overlapp over «flappen» på siden og lim sammen. Ha litt lim rundt støvbærerne også, og klem blomsten fast. Tilslutt brukes bladet på en smørkniv for å bøye kronbladene litt bakover.


KRYSANTEMUM

krysantemum_blomst_juletre

Klipp et gult silkepapir i et kvadrat på 5 x 5 cm. Surr en liten bomullsdott rundt toppen av en ståltråd, brett silkepapiret over, og surr en sytråd eller en tynnere ståltråd i underkant av bomullsdotten  for å feste den.

Klipp ca 25 deler etter mønsteret til høyre i bildet, ca 8 cm høye. Bruk silkepapir i to ulike nyanser av samme farge. Man kan legge silkepapir i flere lag og klippe ganske mange på en gang. Det går fint an å klippe omtrentlig på frihånd, eller lage seg en mal av kartong og tegne opp.

Lim de 25 silkepapirdelene fast i underkant av bomullsdotten, en etter en. Bland fargenyansene. Tilslutt krølles de innerste bladene innover mot midten, mens de ytterste bøyes utover. Baksiden av en smørkniv er et fint redskap til å forme bladene med.


ROSE

rose_trinn_papir_for_trinn_gammeldags_juletrepynt_25.jpg

Bruk hvitt, rødt eller gult silkepapir. Klipp kronbladene etter figur a, b og c på illustrasjonen under. A er 4cm høy, klipp 10 stk. Krøll et og et litt sammen. B er 5 cm høy, klipp 10 stk. Bøy disse over en kniv så de buer seg. C er også 5 cm høy, klipp 6-8 stk. Bøy også disse over en kniv.

Klipp et silkepapir i samme farge som resten av blomsten i kvadrat på 4 x 4 cm. Surr en liten bomullsdott rundt toppen av en ståltråd, brett silkepapiret over, og fest ved å surre en sytråd i underkant av bomullsdotten.

rose_trinn_papir_for_trinn_gammeldags_juletrepynt_30.jpg

Lim kronbladene fast rundt underkanten av bomullsdotten, de små, krøllete bladene etter figur a innerst, så kronbladene etter figur b slik at de bøyer seg innover, og til slutt kronbladene i fasong C så de krøller seg utover. Press og form kronbladene for hånd og med kniv til du er fornøyd med fasongen til rosen.

Lim to biter grønt glanspapir dobbelt, slik at det er grønt på begge sider. Klipp et blad etter figuren til høyre over og fest under selve blomsten. Tilpass størrelsen på bladet etter blomsten.

Lag en strimmel grønt silkepapir, 1 x 30 cm, ha lim på den ene siden og surr fast under bladet så det sitter, og videre nedover ståltråden. Klipp av det overflødige i enden av ståltråden.


ASTERS

Lage_selv_papirblomst_klippe_jul_gammeldags_14.jpg

Bruk silkepapir i to nyanser av samme farge. Klipp to sirkler med en diameter på 12 cm av hver nyanse, totalt fire sirkler. Brett sirklene to ganger, så de blir til en kvartsirkel.  Klipp hakk slik figuren til høyre over viser. Det går an å brette og klippe flere stykker samtidig.  Brett arkene forsiktig ut.

Legg de fire delene nøyaktig oppå hverandre, de ulike nyansene annenhver gang. Ta tak i senteret av sirklene, knip sammen til en liten tut og surr sammen med ståltråd. Resten av ståltråden danner stilken.

Stilken kan surres inn med en strimmel grønt silkepapir hvis man ønsker det. Klipp strimmelen på ca 1 x 30 cm, stryk lim på den ene siden og surr rundt ståltråden.

Rufs litt i blomsten, slik at den får en fin fasong.


FUKSIA

fuksia_trinn_for_trinn_gammeldags_juletrepynt_30.jpg

Skjær (eller klipp, hvis du har en god saks) strimler av vanlig, hvitt kopipapir, 3-4 mm brede. Klipp fem strimler i litt ulik lengde, mellom 6 og 8 cm. Surr dem fast med sytråd rundt en ståltråd som vist på tegningen over. Dette er blomstens støvdragere.

Tegn opp en sirkel med en diameter på 8 cm på hvitt kopipapir. Del sirkelen i 8 deler og klipp ut en av delene. Lim rosa silkepapir oppå og renklipp rundt kantene. Form denne åttendedels sirkelen til et kremmerhus og lim sammen, som på tegningen over. Tre kremmerhuset ned på ståltråden, støvdragerne skal stikke ut nedenfor. Se foto av den ferdige blomsten.

Brett en bit mørkerødt silkepapir langs midten og klipp selve blomsten etter illustrasjonen til høyre over, høyden er 7 cm. Den skrå delen øverst til venstre må ligge langs bretten på papiret. Brett ut og lim sammen over kremmerhuset. Bruk en smørkniv til å bøye kronbladene litt oppover. Har du veldig tynt silkepapir, kan det limes dobbelt før blomsten klippes. Da blir de mer robuste og lettere å bøye i fasong.


Vi kommer til å legge ut bilder fra flere «gjør det selv» prosjekter.

Følg gjerne bloggen – det er enkelt, registrer deg som følger til høyre fra startsiden på bloggen og få varsler om nye innlegg/prosjekter 🙂

 

 

 

 

 

4 kommentarer om “Lag blomster til juletreet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s