Juleforberedelser i Villa Bergfall – lefsebakst

Hjemmebakte lefser til jul har alltid vært et must i min slekt. Jeg har vært så heldig at bestemødrene mine har sørget for bakingen, men farmor er 97 år og har pensjonert seg fra baking, og mormor gikk bort i år i en alder av 91 år…

Heldigvis har tanta vår vært forutseende nok til å skrive ned mormors oppskrift. Nå er det ikke annet å gjøre enn å trå til selv sammen med min kjære søster.

Alltid gøy å bake lefser til jul sammen med med min søster !

Nå har vi bakt uten kyndig veiledning i noen år, men er allikevel spente på om vi vil få det til. Lefsene er selvsagt tynne potetlefser, laget av kun poteter, salt og hvetemel etter Trysiltradisjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tone i full sving med å lage den perfekte lefsedeig. Eller deig? Tror aldri bestemødrene mine har sagt det. Lefsørkje? Uansett er hovedingrediensen Beatepoteter som er kokt og malt to ganger i kjøttkvern. Vi har fått råd av begge bestemødre om å bruke kjøkkenmaskin, ha i poteter og salt og melet til slutt. Dette fungerer veldig bra, bliren  seig og fin deig som er god å jobbe med.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det aller mest spennende er utkjevlingen. Det gjelder å få lefsene til å henge sammen, ikke henge fast i bordet – og at de blir sånn noenlunde runde slik at de passer på takka! Vi vågde oss det første året vi bakte alene på et forsøk med bart kjevle – men fant ut at knepet med å tre en strømpe utenpå virkelig har noe for seg, så det har videreført.

 

gammeldags_lefsebaking_12-e1512161033405.jpg
Ved nærmere ettertanke er kanskje dette det aller mest nervepirrende momentet – få lefsa fra bakebordet over til takka. Her kommer et knep fra Bestemor om rulling virkelig til nytte.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dyp konsentrasjon kreves i dette momentet, utrolig hvor vanskelig det kan være å treffe riktig på takka.

 

lefsebakst_steking
Vi bytter på å kjevle og steke. Her kyndig snuing av lefse mens overflødig mel børstes bort.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Et lite utvalg ferdige lefser. Vi oppdaget at vi ikke hadde vært like nøye som Bestemor med å alltid ha samme side ut på de brettede lefsene. Også vi som egentlig er opplært i at vrange og rette på en lefse er veldig viktig! De ble ikke like store eller like tynne som lefsene vi har vokst opp med, men smaken ble god. Også er det veldig moro å ha bakt sine egne lefser til jul!

6 kommentarer om “Juleforberedelser i Villa Bergfall – lefsebakst

    1. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til moderne hjelpemidler, men ingen tvil om at kjøkkenmaskinen gjør livet lettere for en lefsebaker! Håper det fungerer like bra på lompedeigen også:-)

    1. Vi startet med bart kjevle, selv om Bestemor alltid har brukt strømpe. Og så måtte vi gi henne rett litt uti bakinga – strømpe har noe for seg. Ofret rett og slett en helt vanlig nylonstrømpebukse, sånn ca 40 den tykk og klipte av en passe bit av leggen. Men Bestemor sverget til bomullstrømper da hun var aktiv baker, pleide å kjøpe med noen hvite fra Bogerud tekstil som hun mente egnet seg spesielt godt 🙂

  1. tusen takk 🙂 har sett det hos en lefsebaker men fikk aldri spurt hvor hun hadde fått tak i. Er viktig å holde på tradisjoner, så har selv fått lært å lage tynne og tjukke lefser 🙂 God jul!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s