Villa Bergfall i ny fargeprakt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gjennom sommeren og høsten har Villa Bergfall gjennomgått store endringer utvendig. Valg og blanding av farger har vært en spennede prosess hvor bygningens fargehistorie har blitt lagt til grunn..

Vi har tidligere lagt ut innlegg om skrapejobben vi måtte gjøre før vi kunne begynne å male og hvordan kopier av den opprinnelige utsmykkingen nå er tilbake på fasaden. Å velge farger til eksteriøret har også vært en lang prosess.

Da villaen var nybygd i 1898 ble den behandlet med en transparent brun beis eller olje. I følge tidligere eiere så huset slik ut til midt på 1950-tallet, da hovedfargen ble dekkende rød. Opprinnelig var detaljer på huset framhevet med kontrastfarger.

Gamle_sveitservillaer_1
Villa Bergfall i 1898, med åpen veranda i første etasje. Huset hadde en transparent brunfarge, som vi ikke har hatt noen ambisjoner å få tilbake. Da vi begynte å skrape i overflatene, fant vi ut at vindusomrammingene og andre detaljer opprinnelig var mørkegrønne, og det har vært røde detaljer på avfasinger. Vinduene er av nyere dato, så vi vet ikke hva slags farge vindusrammene hadde opprinnelig.

Da vi begynte å åpne opp en innebygd veranda, fant vi også der den mørkegrønne fargen vi hadde skrapt fram på andre detaljer.  I verandapartiet har den aldri blitt overmalt, så her hadde vi større felter som virkelig viste det opprinnelige utseendet. Vi bestemte oss for å gå tilbake til den opprinnelige dype, mørke grønnfargen og gjeninnføre de røde detaljene. Grønnfargen voldte en del prøving og feiling med blandingsforhold mellom ulike pigmenter, men til slutt traff vi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spor etter det opprinnelige fargeuttrykket. Dette er fra verandaparti i første etasje som var gjenlukket og kledd med plater.
Villa Bergfall før vi startet med fasadearbeidene. Fra tidligere eiere har vi fått opplysninger om at fasaden har vært rødmalt med lyse vindusomramminger siden 1950-tallet. Under den hvitfargen som er på omrammingene i dag, har vi funnet en lys farge som går litt mot grønt. Dagens farger mer skjuler enn framhever de mange detaljene på huset, og vi hadde lyst til å bruke kontrastfarger og få detaljene fram igjen, slik det var opprinnelig.
Villa Bergfall før vi startet med fasadearbeidene. Under den hvitfargen som er på omrammingene i dag, har vi funnet en lys farge som går litt mot grønt. Dagens fargebruk mer skjuler enn framhever de mange detaljene på huset, og vi hadde lyst til å bruke kontrastfarger og få detaljene fram igjen, slik det var opprinnelig.

Hovedfargen på fasaden ble et tema for mange drøftinger, revideringer, prøving og feiling. Vi vurderte å beholde den røde fargen omtrent som den var og vi så på muligheten for en brunfarge som kunne ligne på den opprinnelige, selv om den ville bli heldekkende og ikke transparent. Vi konsulterte litteratur om typiske fargevalg for periode og stil, og vi fant fram til mange foto av hus fra samme periode. Valget ble en mørk rødbrun farge, 50 % oksidrød og 50 % oksidbrun som vi synes passer til stilen og husets form.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bildet viser hovedfargen og hvordan kontrastfarger framhever bjelkehode mellom etasjene, hjørnekasser og horisontale og vertikale delingsbord i langt større grad enn før.

Vinduene gikk fra å ha alle overflater malt i hvitt, til å bli malt i tre farger: På vindusrammene har vi valgt å bruke en lysere grønnfarge som kontrast. Denne fargen brukes også på dører og noen detaljer på fasade og utsmykking. Den lyse grønnfargen er basert på samme pigmenter som den mørke, men selvsagt i mye mindre mengder. Rødfargen er en ren jernoksidrød, som også er en bestanddel i fasadefargen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi har tilføyd et nytt element i den lysegrønne fargen på vinduene. Denne gjentas på dører og i detaljer på utsmykkingen. Vindusomrammingene har fått tilbake opprinnelige fargesetting med mørk grønt og rødt. Detaljen med buene over vinduet kommer fram på en helt annen måte enn da alt var ensfarget hvitt.

Utfordringene har vært å være tro mot byggestilen, finne fargekombinasjoner vi selv ønsket å ha på fasaden og å ikke feige ut med for matchende, harmoniske og trygge fargevalg. Dragestilen hadde store fargekontraster og det har vi ønsket å føre videre.

Siden vi fargesetter linoljemaling selv, har vi hatt muligheten til å prøve og feile med farger og gjøre små justeringer. Særlig den mørke grønne fargen har vært et felt for eksperimentering, der blandingsforholdet mellom pigmentene stadig endret seg før vi landet på nyansen vi ville ha.

Der fargevalget var vanskelig, var vi aldri i tvil om hva slags maling vi skulle bruke. Huset er malt med Wibo linoljemaling. Etter å ha sett referanseprosjekter både i Norge og Sverige, prøvd malingen på detaljer utvendig og forhandlet den gjennom Gamletrehus.no i et par år, føler vi oss trygge på at vi har valgt en overflatebehandling som vil stå seg i mange år og være bra for treverket i huset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s