Stikkord

, ,

En av gledene ved et gammelt hus, er at det alltid dukker opp noe spennende. Når den nyeste overflaten av et gulv eller en vegg fjernes, avdekkes lag for lag med historie – både det man forventet å finne og overraskelser.
Nylig fjernet vi parketten i et rom i andre etasje for å lydisolere.

Første stopp var 60/70-tallet.

Første stopp var 60/70-tallet.

Under dette laget belegg var det et tykt lag lim og et lag maling rett oppå nok et belegg. Dette viste seg å være linoleum som hadde vært spikret fast, ikke limt. Linoleumen ble fjernet, men vi valgte å avdekke mønsteret på et stykke som vi skal ta vare på som dokumentasjon. Under linoleumen var det tregulv – og på det fant vi noe veldig artig vi skal skrive om i et kommende innlegg!

Under dette laget var det et tykt lag med beleggrester,  lim og maling. Med spotheater og forsiktig skraping fikk vi fram et nydelig linoleumsbelegg.

Linoleumen ble fjernet, men vi valgte å avdekke mønsteret på et stykke som vi skal ta vare på som dokumentasjon.

Vi valgte å avdekke mønsteret på et stykke som vi skal ta vare på som dokumentasjon. Nå mangler bare å skrape bort det siste, vaske med linoljesåpe og gni det godt inn med linoljevoks.

linoleum_villabergfall

Etter hvert har vi avdekket en ganske variert samling linoleum med ulike mønstre og farger i Villa Bergfall. Her fra inngangspartiet.

Variasjonen og utvalget i linoleumsgulv har vært enormt. Som navnet hinter om, er linolje en av hovedbestanddelene.

Variasjonen og utvalget i linoleumsgulv har vært enormt. Som navnet hinter om, er linolje en av hovedbestanddelene. Her fra det som en gang var en innglasset veranda i Villa Bergfall.

Interiørbilde fra 1930-tallet. Blomstrete linoleum p gulvet. Senere ble det lagt parkett på gulvet.

Interiørbilde fra 1930-tallet med blomstrete linoleum på gulvet. I dag er det parkett.

En rest av belegget på bildet over ble funnet inne i anretningen. Her har ikke mønsteret vært trykket helt gjennom linoleumen, blomstrene synes bare langs veggene.

En rest av belegget på bildet over ble funnet inne i anretningen. Mønsteret er svært slitt og synes bare langs veggene.

Linoleum ble funnet opp av engelskmannen Frederick Walton i 1855. Det har blitt produsert linoleum i Norge, men den store boken om norske mønstre og varianter er ikke skrevet enda. Tidfesting av mønstrene er heller ikke så enkel.

Fritt tilgjengelig på nett ligger en kanadisk prøvebok fra 1926 som viser et enormt utvalg i farger og mønstre. Her er det også gulvtepper av linoleum og datidens kvaliteter av voksduker. Se mer på: https://archive.org/details/DominionLinoleumFloorOilclothFeltolTableOilcloth1926

Under vår blå, blomstrete linoleum fant vi et svært interessant tregulv. Det kommer mer om det senere!